Kratší fixace hypoték je pro dlužníka výhodnější

Praha - České banky nabízejí hypoteční úvěry s fixací, tj. dobou neměnného úročení, na jeden rok až desítky let. Jaká délka fixace je ale pro dlužníka výhodnější a která nahrává spíše peněžnímu ústavu? Finanční odborníci doporučují novým žadatelům i těm, kterým platná fixace končí, zvolit kratší dobu pevného úročení, tedy zhruba tři až pět let.

„Čistě z finančního pohledu se vyplatí spíše kratší doba fixace nebo hypotéka bez fixované úrokové sazby, tedy úroková sazba vázaná na mezibankovní sazby s určitou pevnou přirážkou,“ uvedl Petr Zámečník ze serveru www.investujeme.cz.

Kratší fixaci doporučuje také Tomáš Prouza ze společnosti Partners, která se specializuje na finanční poradenství. Klienti podle něj při tří až pětiletém období dostanou nejlepší úrokovou sazbu. Zároveň je ale smluvená doba pevného úročení dostatečně dlouhá na to, aby si mohli naspořit na částečnou splátku jistiny.

Kratší fixace ale může nepříjemně překvapit

I když při kratší fixaci dostanou zájemci o úvěr zpravidla výhodnější úrok, po uplynutí smluvené doby je může banka nepříjemně překvapit. České peněžní instituce totiž často dávají stávajícím klientům při sjednávání nových podmínek vyšší sazby než novým žadatelům.

„Pokud klient není při obnově fixace důrazný, nebo nezmění banku, může se mu další období výrazně prodražit a smazat úspory z nízké sazby v předchozím období,“ poznamenal Prouza.

Delší fixaci obvykle volí lidé s averzí k riziku

Své příznivce ale nachází i fixace na desítky let. „Víte, na čem jste. Znáte přesně výdaje, můžete dobře naplánovat rodinný rozpočet,“ vyjmenoval některé výhody analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Dlužníka chrání proti případným ztrátám, na druhou stranu ale na nich není možné mnoho získat.

Hlavní nevýhodu dlouhodobého závazku představují změny. Pokud se klient rozhodne k jakékoliv úpravě, značně se mu prodraží. „Nelze změnit úrokovou sazbu, a pokud ano, opět za poplatek,“ upozornil šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal. Typickým možným klientem pro dlouhou fixaci je podle něj kupec domu nebo bytu, který nechce měnit bydliště až do smrti.

Při sjednávání úroku se vyplatí neústupnost

Pokud chce žadatel dosáhnout při sjednávání hypotečního úvěru co nejvýhodnějších podmínek, měl by si na vyjednávání vyhradit dostatek času, být neústupný a ukázat zvolené bance, že její úvěr pro něj není jedinou možností, jak získat peníze. Banky sice vydávají své úrokové sazby za pevně stanovené, pokud ale chtějí získat lukrativního klienta, jsou vždy připraveny ze svých požadavků mírně slevit.