Říman připouští debatu o dostavbě Temelína i Dukovan

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) dnes přišel v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál s překvapivým tvrzením: připustil obnovení diskuse o dostavbě Temelína. Uvažovat by se ale dalo i o rozšíření starší ze dvou českých atomových elektráren - Dukovan. Obnovení záměrů o rozšiřování výroby elektřiny z jádra bude podle něj záviset na rozhodnutí komise předsedy akademie věd Václava Pačesa, která zkoumá vyhlídky energetických potřeb České republiky.

Říman uvažuje o rozšíření jaderných elektráren i přesto, že se vládní koalice ve svém programovém prohlášení od tohoto kroku distancovala. „Od doby, co byla ta věta napsána, uplynuly skoro dva roky, a za ty dva roky se prostě ty procesy a nálady vůči jaderné energetice posunuly úplně někam jinam,“ obhajuje své stanovisko ministr.

Obnovení diskuse závisí podle Římana na tom, s jakými závěry přijde Pačesova komise. Pokud by konstatovala, že se Česko bez dalších jaderných bloků neobejde, znamenalo by to pro ministra jasný signál, že je třeba o tomto tématu intenzivně diskutovat.

Při úvahách o zvýšení objemu elektřiny pocházející z jaderných Říman nezůstává ale pouze u rozšíření Temelína. „Dneska už se uvažuje nejen o dostavbě na Temelíně, ale i na Dukovanech, protože je tam místo ještě pro jeden nebo dva bloky,“ zdůraznil. Záležet ale bude na tom, jak dopadne hodnocení dopadu tohoto plánu na životní prostředí a občany České republiky.

Za obnoveným zájmem o atomovou energii stojí zdražování elektřiny, které se nejen v Česku, ale i v celé Evropě v poslední době prosazuje. Podporuje ho ale také snaha bojovat s emisemi oxidu uhličitého, který přispívá ke globálnímu oteplování.

Ministr průmyslu a obchodu přišel se svým v rámci koalice překvapivým návrhem právě ve chvíli, kdy za výstavbu nových jaderných bloků začíná bojovat také opozice. ČSSD již připravila návrh zákona, který má umožnit, aby o případném rozšíření Temelína rozhodla Poslanecká sněmovna, nikoliv vláda, která ho až doposud odmítala.

Dukovany
Zdroj: ČT24