Ministerstvo financí trvá na udávání plné ceny zájezdů

Praha - Cestovní kanceláře ministerstvo financí na dnešním jednání neobměkčili. Stále trvá na povinnosti uvádět konečnou cenu zájezdů, která bude zahrnovat všechny poplatky včetně letištních tax a palivových příplatků. Novela zákona o cenách, která to s definitivní platností nařídí, by měla v případě, že ji schválí parlament, vstoupit v platnost od 1. ledna 2009.

„Zákazník bude mít možnost porovnat konečné úplné ceny jednotlivých cestovních kanceláří, aniž by musel provádět součet jednotlivých složek ceny, jako je tomu ve většině případů dosud,“ popsal hlavní přínos nového zákona náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Cestovním kancelářím úřad zřejmě ustoupí pouze v jediném: povolí jim několikaměsíční odklad, aby se stihly vzhledem k dlouhodobé přípravě katalogů na změnu připravit.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okanuta ale není postojem ministerstva nijak nadšen. Tvrdí, že sníží konkurenceschopnost českých cestovních kanceláří v porovnání se zahraničními podniky, které povinnost uvádět celkovou cenu zájezdu nemají.

„Takto důrazný postoj je pro nás trochu překvapující vzhledem k tomu, že ani v rámci Evropské unie zatím neexistuje takhle přísná legislativa,“ komentoval záměry ministerstva mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko.

Podle obchodního ředitele Exim tours Stanislava Zímy by mohla připravovaná změna v konečném důsledku poškodit spotřebitele - mohla by vést ke zdražení zájezdů. Kanceláře se totiž budou chtít pojistit proti růstu cen leteckého paliva, a pokud budou muset kalkulovat celkové ceny dlouho dopředu, mohou je nadsadit.

Zavedenou praxi s vyčleňování nejrůznějších poplatků z ceny zájezdu dlouhodobě kritizuje Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). To tvrdí, že rozdělená cena mate klienty. Vedle letištních tax a příplatků za palivo některé CK vyčleňují například poplatky za víza, pojistné nebo přepravu z letiště. Za nejhorší nešvar považuje SOS takzvané bakšišné pro místní spolupracovníky kanceláří především v arabském světě.

Podobně jako cestovní kanceláře budou muset podle novelizovaného zákona o cenách uvádět celkovou sumu, kterou kupující zaplatí i letecké společnosti, které často z ceny letenek například palivové příplatky či letištní taxy. Právě na postup leteckých společností často cestovní kanceláře svalují vinu za rozdělené ceny leteckých zájezdů.