Developeři na pražské burze doplácejí na finanční krizi

Praha - Akcie developerů ECM a Orco zaznamenávají na pražské burze dlouhodobě výrazný propad. Doléhají na ně otřesy světových finančních trhů. Developeři sice zvýšenou citlivost přiznávají, budoucí vývoj však vidí velmi optimisticky. Obavy analytiků z toho, že jim banky již nebudou ochotné půjčovat velké sumy peněz, nesdílejí.

Ve čtvrtek akcie Orka v Praze uzavíraly obchodování na 965 korunách, za celý den ztratily více než 2 procenta. Maximální hodnota akcií společnosti přitom v posledním roce dosáhla až 3 397 korun. ECM ve čtvrtek na pražské burze zakončilo obchodování s cenou 628 korun za akcii, to je o téměř tři procenta méně než o den dříve. Ročním maximem v případě ECM bylo v Praze 1 823 korun.

Cenné papíry obou developerů se podle analytika obchodují dlouhodobě pod čistou hodnotou jejich spravovaného majetku (NAV). Ten je považovaný za klíčový ukazatel hospodaření developerských firem. Ještě zhruba před rokem, kdy panovala důvěra v rychlý růst cen nemovitostí, se přitom akcie ECM i Orka běžně obchodovaly nad hodnotou jejich NAV.

Investoři neuvažují kvůli finanční krizi racionálně

„Akcie obou společností doplácejí výrazně na situaci na světových finančních trzích,“ vysvětlil analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. „Zatímco do počátku loňského roku v daném oboru prakticky nepanovaly obavy ohledně jeho budoucnosti a trh sázel na růst těchto titulů tažený budoucím růstem cen jejich nemovitostních portfolií, v současné době je situace přesně opačná,“ dodal.

Chování investorů na burze podle analytika neodráží vývoj hospodaření developerských firem. Na dobré zprávy podle Potměšila trh nereaguje, každou negativní informaci naopak považuje za důkaz a potvrzení rizikovosti oboru, ačkoli sama o sobě ospravedlňuje pokles jen do určité omezené úrovně. „Také vzhledem k tomu, že trh si stávající poklesy akciových trhů spojuje stále s finančním a nemovitostním sektorem, byť především v USA, jsou poklesy akcií developerů hlubší než u zbytku trhu, a naopak při jeho zotavení se toto u developerů nedostavuje,“ zdůraznil Potměšil.

Na nedůvěře k developerským akciím se podepisuje také slabší ochota bank financovat výstavbu nemovitostí ve stejném rozsahu jako dříve. „Developerské společnosti tak musí na financování svých projektů více využívat vlastní kapitál, který je pochopitelně omezený, a to zpomaluje jejich rozvoj,“ uvedl Potměšil. Vzhledem ke zvýšené rizikovosti jsou navíc nuceni platit z vypůjčeného kapitálu vyšší úroky.

Developerské společnosti se budoucnosti nebojí

Samotní developeři uznávají, že nálady na trhu nejsou v současnosti vůči realitním firmám příznivé. „Současný propad akcií souvisí se situací na světovém finančním trhu, což se odráží na náladě investorů, kteří v tuto chvíli preferují jiné komodity než reality,“ komentovala situaci mluvčí Orka Petra Zdeňková. Stejný názor sdílí i společnost ECM. „Vnímáme, že sentiment trhu vůči realitním titulům momentálně není příliš pozitivní, velká volatilita je v posledním období patrná na většině titulech v realitním sektoru,“ míní výkonná viceprezidentka ECM Jana Žejdlíková.

Zároveň si však obě firmy uchovávají optimistický výhled na další vývoj. Obavy z toho, že by banky již nebyly tolik ochotné developerům půjčovat, podle Zdeňkové Orco nesdílí a v praxi je nepociťuje. „Věříme, že růst tržní kapitalizace v budoucnu odrazí silné fundamenty společnosti (ECM) a velmi zajímavou hodnotu projektového portfolia,“ dodala Žejdlíková.

Na zlepšení si zřejmě ještě chvíli počkáme 

Výraznější obrat však lze podle Potměšila očekávat pouze tehdy, pokud dojde k zjevné a trvalejší stabilizaci celkového finančního trhu, a tím i k posílení důvěry vůči bankám a sektoru nemovitostí. Pak začne teprve postupně docházet k přehodnocování cenové úrovně akcií developerů. Obrat ale bude zřejmě značně pomalejší než dosavadní pokles.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/43/4207.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: Prezentace poradenské firmy Private Equity Intell http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/10/963.jpg