D1 se těší na nový informační systém, Kapsch už vybral dodavatele

Praha - Nejdůležitější česká dopravní tepna - dálnice D1, kterou v posledních letech čím dál víc trápí houstnoucí doprava, by měla být o něco bezpečnější. Vznikne na ní nový informační systém. Jeho vybudování dostal na starosti provozovatel mýtného systému, firma Kapsch. Ta od státu dostane celkem 2,4 miliardy korun, z kterých bude kromě výstavby systému hradit také jeho provoz až do roku 2016.

O peníze se Kapsch podělí s dodavateli jednotlivých součástí systému. Ty firma vybírá sama v rámci vlastních výběrových řízení. Podle informací deníku MF Dnes dodá informační tabule společnost AŽD Praha a senzory pro monitorování hustoty dopravy firma Cross Zlín.

V rámci výstavby první části informačního systému přibude ke stávajícím šesti dalších 22 nových panelů. Kromě informačních tabulí a detektorů hustoty dopravy bude součástí systému také několik desítek kamer. Před Prahou a v okolí Brna navíc měnící se značky navedou při problémech řidiče do volnějších pruhů.

Podle ministerstva dopravy je účast firmy Kapsch důležitá, protože pro řízení dopravy bude využita řada součástí mýtného systému. S Kapschem se ministerstvo dohodlo na konci loňského prosince na tom, že firma osadí mýtným systémem všechny dálnice postavené do roku 2017.

Výstavba informačního systému by podle Feixe měla začít v létě. Zhruba po každých 15 kilometrech dálnice bude umístěna informační tabule, která umožní řidičům zjistit, jaká je na D1 momentální situace a na co si mají dávat pozor.

Problém s aktuálností informací na panelech by mělo pomoci vyřešit Národní dopravní informační centrum, které se nyní dokončuje v Ostravě. To sbírá informace od policie, hasičů a dalších zdrojů a podle toho mění text na tabulích. Do budoucna by se měly podobné propracované informační systémy objevit i na dalších komunikacích.