Češi kupují domy na bulharských plážích

Sofie/Praha - Místo chalupy v některé z českých nebo moravských vesnic sahá stále větší počet Čechů po koupi domu na pobřeží Černého moře. Lákají je bulharské nemovitosti, které jsou ještě pořád výrazně levnější než ve zbytku Evropy. Nejoblíbenější lokality zůstávají už mnoho let stejné, mezi nimi například Zlaté písky, Sluneční pobřeží nebo Sozopol.

Ceny domů na bulharských plážích jsou podle Petra Žáčka ze společnosti HT Brifreal, která se na jejich prodej specializuje, stále výrazně nižší než v tradičních rekreačních oblastech. Kvůli vysoké poptávce se však každoročně zvyšují až o desítky procent.

Češi totiž nejsou jedinými cizinci v Bulharsku. Balkánskou zemi si v posledních letech, zvláště po jejím vstupu do Evropské unie, doslova zamilovali zejména britští turisté, kteří se tak odvrací od tradičního francouzského pobřeží. „V Anglii bychom s měsíčním důchodem tisíc liber museli žít skromně, ale tady o tom vůbec nemusíme přemýšlet,“ pochvalují si manželé Mallowowi, kteří si jako jedni z mnoha dům v Bulharsku pořídili.

O lukrativní pozemky na černomořském pobřeží je mezi investory obrovský zájem. Prim přitom hrají developeři z Irska, Velké Británie nebo Skandinávie. Za miliardy eur tady staví přepychové hotely s bazény a restauracemi. Bulharsko dnes díky nim disponuje nejmodernější hotelovou sítí v celé Evropě.

To samé se však nedá říct o bulharských silnicích. Ty by měla z nejhoršího vyvést finanční injekce z Bruselu. V příštích sedmi letech dostane Bulharsko z evropských fondů 6 miliard eur na stavbu silnic a dálnic. Na stavební boom však paradoxně doplácí hlavní bulharská atrakce. Černé moře je podle Evropské unie nejšpinavější v Evropě