Letošní sklizeň bude nadprůměrná, obilí přesto zřejmě nezlevní

Praha - Agrární komora letos v Česku očekává nadprůměrnou úrodu obilí. Zatímco loni farmáři sklidili z polí 7,153 milionu tun obilí, letošní sklizeň by se podle odhadu komory měla díky příznivému počasí a nárůstu osetých ploch pohybovat v rozmezí od 7,2 do 7,5 milionu tun obilí. Podle Josefa Kubiše z komoditní rady Agrární komory však kvůli vysoké poptávce letos očekávat pokles cen obilovin nelze. Ty loni ve srovnání s rokem 2006 vzrostly až na dvojnásobek.

Větší sklizeň se letos očekává v celé Evropské unii. Ta po loňském dramatickém růstu cen obilovin pozastavila platnost nařízení, jež nutí farmáře ponechávat část půdy neosetou. Čeští zemědělci tak letos zvýšili rozlohu polí s obilím o 2,3 procenta, což ve srovnání s minulým rokem představuje 22 tisíc hektarů navíc. Rozloha polí s ozimou řepkou pro letošní sklizeň se meziročně zvýšila o 7,3 procenta, tedy o 24 tisíc hektarů.

"I když je ještě poměrně brzy, podle stavu porostů a podle osetých
ploch lze očekávat, že letošní sklizeň bude nadprůměrná. Zatím se ještě
nedá říci, že bude rekordní, protože nevíme, jaké bude počasí," uvedl
Kubiš. Dodal, že produkce obilí postačí na pokrytí tuzemské spotřeby i na
vývoz.

Ceny obilovin prudce rostou od loňské letní sklizně, kdy některé z nich dosáhly až dvojnásobku hodnot z roku 2006. Zatímco loni v červnu stála tuna potravinářské pšenice na Plodinové burze Brno kolem 4000 korun, v prosinci to bylo již 6000 korun. Letos by se v době žní měla cena podle Kubišova odhadu pohybovat mezi pěti až šesti tisíci korunami za tunu. Na vývoj cen měla největší vliv situace na světovém trhu a vysoká poptávka po českých obilovinách. Objevují se i názory, že na růstu cen má podíl i zvýšený podíl řepky na osetých plochách.

V Česku se loni urodilo 7,153 milionu tun obilí, v celé Evropské unii to bylo 257 milionů tun. Podle předpokladů by v tomto roce měla sklizeň obilí v unii stoupnout přibližně o 30 milionů tun. Úroda řepky se loni v Česku pohybovala kolem 1,032 milionu tun, což je ve srovnání s průměrem předchozích tří let více o 170 tisíc tun.

Podle Českého statistického úřadu se loni obiloviny v Česku pěstovaly zhruba na 1,58 milionu hektarů polí, řepka byla naseta na 337 tisících hektarech.