Francouzská ekonomika stagnuje, hospodářské vztahy s Českem se přesto rozvíjejí

Praha - Francie je významným obchodním partnerem České republiky, letos v létě se navíc chystá pro české občany otevřít pracovní trh. Francouzská ekonomika se v současnosti potýká s mnoha vnitřními problémy. Francouzi se bouří proti ekonomickým reformám, jejich kupní síla dlouhodobě klesá. Inflace je teď nejvyšší za posledních deset let. Letos navíc zpomalí růst ekonomiky podle odhadů na 1,8 procenta.

Pro Českou republiku je Francie dlouhodobě čtvrtým nejvýznamnějším ekonomickým partnerem. Exporty do Francie se za posledních 15 let zvýšily dvacetinásobně a od roku 2004 má proto Česká republika s Francií aktivní obchodní bilanci. Ve vzájemných vztazích Francie zůstává lídrem v luxusním zboží, potravinářství a bankovnictví.

Přestože se ve Francii zvyšuje inflace a klesá ekonomický růst, objevují se signály, že Sarkozyho reformy přinášejí kýžené efekty. Nezaměstnanost by se měla letos dostat pod osm procent, v přílivu zahraničních investic je Francie stále druhá na světě za Spojenými státy.

„Některé Sarkozyho reformy byly účinné, jelikož mnoho malých a středních podniků přichází do České republiky,“ říká předseda česko-francouzské obchodní komory Christophe Chapat. Francouzské firmy dnes v Česku zaměstnávají více než 100 tisíc zaměstnanců. Největší francouzskou investicí je Komerční banka. Navzdory tomu, že se její investor, Société Générale, potýká s následky vážné krize, v Komerční bance se to podle náměstka generálního ředitele KB Petera Palečka negativně neprojevilo. „Nejsme typická filiálka, ale akciová společnost s 42 tisíci akcionáři,“ říká Paleček.

Francie se chystá v létě otevřít novým členským zemím svůj pracovní trh, dřívější obavy z nechtěné pracovní síly nebyly na místě. „Kvalita lidských zdrojů je v Česku na stejné úrovni jako ve Francii či v dalších západoevropských zemích,“ tvrdí generální ředitel L'Oreal pro Českou republiku Jean Charles Bondy. „Otevření pracovního trhu a z toho plynoucí mix kultur může francouzské ekonomice jen prospět,“ dodává Bondy.

Obě země spojují krom bolestně prosazovaných reforem i další společné problémy. Například dopady posilujících měn česká i francouzská ekonomika podle Palečka doposud zvládaly, jelikož zvyšují podíl produkce sofistikovaného zboží.