USA zintenzivní obchod s Čínou, uzavřely 35 nových kontraktů

Washington/Sant Louis - Přední čínské a americké firmy podepsaly v noci na dnešek ve Washingtonu 35 velkých obchodních kontraktů za více než 8,3 miliardy dolarů. Smlouvy se týkají činností z 11 různých odvětví od automobilového průmyslu až po telekomunikace. Další dohody v hodnotě přesahující 4,5 miliardy dolarů uzavřeli s Čínou američtí vývozci sóji.

Lukrativní příležitosti dodávat své výrobky a služby čínským spotřebitelům se chopily firmy jako General Motors, Ford Motor, Chrysler, Alcatel-Lucent, Motorola, IBM, Oracle, Sun Microsystem, Cisco Communications nebo Hewlett-Packard.

Firma General Motors podepsala rámcovou dohodu o exportu a prodeji automobilů, součástek, strojů a vybavení za 1 miliardu dolarů. Do roku 2010 chce navíc jedna z největších automobilek světa ročně investovat v nejlidnatější zemi v průměru jednu miliardu USD. Pozadu nezůstala ani další přední americká automobilka - Ford. Své vozy začne v Číně prodávat v roce 2009.

Představitelé obou zemí posílení vzájemných obchodních vztahů vítají. „Úroveň ekonomického vývoje a ekonomické struktury v Číně je značně odlišná od úrovně Spojených států a v mnohém ji doplňuje, proto jsou čínsko-americké investice a obchod oboustranně prospěšné,“ upozornil ministr obchodu čínské vlády Chen Deming.

Obchodní kontrakty uzavřené ve Washingtonu se celkem dotýkají 11 odvětví včetně výroby leteckých motorů, technických zařízení, polovodičů a elektronických komponentů, ale také telekomunikací. Velmi významné jsou rovněž dohody ze Sant Louis o exportu sójových bobů, které představitele Číny ujistily, že i přes hrozící neúrodu výpadek v amerických dodávkách plodiny nehrozí.

Nově uzavřené kontrakty ale zřejmě nejsou poslední. Oficiální ekonomická jednání na vládní úrovni představitelé obou velmocí zahájí teprve dnes. Čínskou misi doprovází zástupci 120 firem, které lační po nových obchodních příležitostech. S americkými společnostmi chtějí během své návštěvy uzavřít více než 70 dohod o koupi amerického zboží, ale i investicích ve Spojených státech. Hodnota obchodních kontraktů by mohla nakonec přesáhnout 13,6 miliardy dolarů.