Celní správa zdvojnásobila množství odhalených padělků

Praha - Celní správa již za první pololetí letošního roku provedla patnáct velkých kontrolních akcí na tržištích. Zároveň představila nový způsob boje proti plagiátům, takzvaný dlouhodobý dohled. Ten byl loni ve stadiu testování a letos, po jeho masovém nasazení, přispívá k více než dvojnásobnému množství odhalených a zabavených plagiátů.

Dlouhodobý dohled je strategií, kdy po vyčištění tržiště od plagiátů celníci ještě několik týdnů stánkaře sledují, zda padělky zase neprodávají. V praxi se dohled zkoušel minulý rok, a jelikož se osvědčil, celní správa ho letos praktikuje ve velkém, zejména na velkých tržištích.

Dohromady s jednorázovými akcemi již letos za první pololetí celníci zabavili téměř 1,2 milionu kusů zboží v hodnotě 1,8 miliardy korun. To je o zhruba 400 milionů korun více než za celý loňský rok.

Nejčastěji jde o nelegální napodobeniny textilních a tabákových výrobků, obuvi, optických médií, nově také o léky či náhradní díly na auta. Výjimkou není ani nezákonný prodej zbraní. Plagiáty do Česka proudí nejčastěji ze třetích zemí, ale také z dalších zemí Evropské unie.