Česko bude kvůli silné koruně možná vracet unijní peníze

Praha - Ztráta České republiky způsobená posilující měnou při čerpání peněz z evropských fondů z rozpočtového období 2004 až 2006 ke konci května činila 4,65 miliardy korun. České republice navíc hrozí, že kvůli silné koruně přijde ještě o další miliardy. Za předpokladu, že by byla do konce roku vyčerpána celá přidělená částka a kurz by se nezměnil a zůstal by na úrovni května 2008, byla by celková ztráta z minulého rozpočtového období asi 8,6 miliardy korun.

Peníze, o které by Česko takto přišlo, by podle Jana Gregora z Národního fondu ministerstva financí musely být uhrazeny z veřejných rozpočtů. Odmítl ale komentovat částku, kterou by Česko v takovém případě muselo zaplatit. „Bude záležet na tom, jak dopadne kurz za jednotlivé měsíce,“ podotkl.

Za rozpočtové období 2004 až 2006 může Česko podle pravidel EU čerpat peníze ještě do konce letošního roku. Na nebezpečí takzvaného přečerpání upozornil na pátečním zasedání také Řídící a koordinační výbor, který je nejvyšším koordinačním orgánem dohlížejícím na čerpání a využití prostředků z evropských fondů v Česku. Výbor se za minulé rozpočtové období spíše než nedočerpání prostředků z Bruselu obává právě jejich možného přečerpání kvůli kurzovým rozdílům. Ministerstvo pro místní rozvoj dnes o jednání výboru informovalo v tiskové zprávě.

Také v současném rozpočtovém období působí silná koruna naopak tak, že objem evropských peněz stále snižuje. Pro roky 2007 až 2013 je pro Česko v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle aktuálního kurzu přibližně 646 miliard korun. Portál www.strukturalni-fondy.cz, který spravuje ministerstvo pro místní rozvoj, přitom ještě před nedávnem oznamoval, že Česko může získat 752,7 miliardy korun. Dnes je však již výše peněz, které může republika získat z fondů, uváděná na webu pouze v eurech.

Česká měna dnes posilovala k euru i dolaru. Kolem 16 hodin se koruna k euru proti pondělnímu závěru obchodovala o sedm haléřů silnější na 24,21 Kč/EUR, dolar měl hodnotu 15,66 korun.