USA a Čína chtějí zlepšit spolupráci v energetické politice

Annapolis (USA) - Spojené státy a Čína musejí zlepšit spolupráci v energetické politice, aby lépe čelily růstu poptávky a cen. V rámci mezivládního zasedání strategického ekonomického dialogu mezi oběma zeměmi to dnes řekl americký ministr financí Henry Paulson. Jednání zapadá do rámce strategického ekonomického dialogu, který spolu obě země vedou v posledních dvou letech.

„Jak se zvyšuje poptávka po energiích, čelí Spojené státy a Čína, dva největší dovozci ropy, i podobným problémům,“ řekl Paulson. Jednání bylo už
čtvrté v pořadí a konalo se v prostorách námořní základny. Čínskou delegaci vede nový vicepremiér Wang Čchi-šan, který nahradil bývalou vicepremiérku Wu I. Paulson vede delegaci amerických vládních činitelů na této konferenci už počtvrté.

Wang v zahajovacím rozhovoru řekl, že obě strany dosáhly zřetelného pokroku v několika ožehavých záležitostech, jako je kurz čínské měny jüan, stále navázaný na americký dolar, anebo americký deficit obchodní bilance ve vztahu k Číně. Do budoucna ale Wang vyzval k trpělivosti a řekl, že obě země by se měly vyhnout komplikování a politizování hospodářských témat.

„Naše spolupráce je nezvratným a nezastavitelným proudem. Čína potřebuje Spojené státy a Spojené státy potřebují Čínu,“ řekl Wang. V americké delegaci je řada vysokých státních činitelů, včetně ministra obchodu Carlose Gutierreze, ministryně práce Elaine Chaové nebo ministra zdravotnictví a sociální péče Michaela Leavitta. S myšlenkou strategického ekonomického dialogu přišel v roce 2006 právě Paulson, když vstoupil do administrativy prezidenta George Bushe.

Rozhovory na vysoké úrovni ale zatím nepřinášejí výsledky ve všech otázkách obchodního rázu. Paulson doufá, že rozhovory budou pokračovat i za nové
administrativy a vzhledem k tomu, že jednání se konají jen dvakrát do roka, se podle Paulsona dosáhlo dost. Pro globální ekonomiku je podle něj důležité, aby spolu obě země dál hovořily.