Ropa se z rekordních čísel vrátila ke 134 dolarům

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích po pondělním výstupu na nový rekord pokračují v poklesu a barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) stojí nyní asi 134 dolarů. Pro další vývoj bude patrně důležitá víkendová schůzka v saúdské Džiddě, kde spolu budou jednat producenti a spotřebitelé ropy.

Kolem 17 hodin se barel WTI prodával za zhruba 134,15 dolarů, zotavil se ale z ještě výraznějšího poklesu, kdy se dostal ke 132 dolarům. V pondělí barel WTI vystoupil na nový rekord 139, dolarů. Cena severomořského Brentu dnes klesla o více než 80 centů na zhruba 133,85 dolarů. Během pondělí cena ropy kolísala v pásmu o šířce sedmi dolarů, převážně za podpory slabého dolaru na straně jedné a plánů na zvýšení těžby v Saúdské Arábii na straně druhé. „Trh si začíná uvědomovat, jak je důležité, když Saúdská Arábie koncem léta zvýší produkci,“ uvedl analytik Thomas Stenvoll z banky UBS.

Saúdská Arábie je dominantním dodavatelem ropy na trh a vývoz ropy už zvýšila na začátku června. Zpočátku však analytici i některé zdroje na trhu zpochybňovali, že Saúdové budou schopni najít dost zájemců, kteří by ropu chtěli.

„Oni mohou zvýšit těžbu, mohou pootočit kohoutkem, ale budou schopni si najít i dost obchodníků, kteří o tu ropu budou stát?,“ ptá se analytik Greg Smith ze společnosti Global Commodities. Rafinerie v USA i v Asii už daly najevo, že víc ropy od Saúdů nekoupí, ledaže by na ni dostaly značnou slevu.