Evropská komise chce prošetřit poštovní monopol na Slovensku

Brusel - Evropská komise se kvůli nedávné novelizaci poštovního zákona chystá prošetřit rozšiřování monopolu pošty na Slovensku. Obává se totiž porušení pravidel o zneužívání dominantního postavení na trhu a po Bratislavě žádá vysvětlení. V krátké době tak Slovensku hrozí již druhá žaloba u Evropského soudního dvora. Včera komise oznámila, že zažaluje Slovensko kvůli státní pomoci pro lihovarnickou společnost Frucona.

Poštovní novela rozšířila monopol Slovenské pošty na doručování takzvané hybridní pošty, což je kombinace elektronických a listovních zásilek. Předtím se tato služba poskytovala volně v souladu s pravidly hospodářské soutěže.

„V činnosti, která byla úspěšně liberalizována, by neměl znovu získat monopol její hlavní provozovatel,“ prohlásila eurokomisařka pro volnou soutěž Neelie Kroesová. Kvalitní a nákladově efektivní doručování pošty podle ní patří pro zákazníky a podnikatele v Evropské unii mezi klíčové služby. „Jejich provozování není možné ohrožovat protiprávními státními opatřeními,“ dodala.

Komise se domnívá, že provozovatelům těchto služeb, kteří už vstoupili na slovenský trh, nyní zákon brání pokračovat v činnosti. Kvůli tomu je prý ohrožena jejich hospodářská životaschopnost.

Dnešní vyjádření Evropské komise je prvním krokem v proceduře pro porušení práva, která by Slovensko mohla nakonec přivést až před evropskou justici, kde by mu mohla v konečném důsledku hrozit až pokuta. Vláda má nyní dva týdny na vyjádření připomínek k dočasným opatřením a měsíc na odpověď.

Slovensku v krátké době hrozí již druhá žaloba u Evropského soudního dvora. Už včera komise oznámila, že zažaluje Slovensko kvůli údajně protiprávní státní pomoci pro společnost Frucona. Od jednoho z tamních největších výrobců lihovin nedokázalo Slovensko vymoci vrácení státní pomoci ve výši 416,5 milionu slovenských korun, což mu komise v minulosti přikázala.