Do Evropské unie se denně dováží ropa za miliardu eur

Brusel - Do zemí Evropské unie se nyní denně dováží ropa za více než jednu miliardu eur, což odpovídá zhruba 24 miliardám korun. Uvedla to dnes skupina Transport & Environment (T&E), která bojuje za zdravější životní prostředí. Politici by proto podle této skupiny měli uvažovat o změně pravidel efektivity spalování pohonných hmot u automobilů.

Jen automobily v Evropské unii denně spotřebují palivo, k jehož výrobě je zapotřebí zhruba 4,4 milionu barelů ropy. To je asi 40 procent veškeré ropy, která se do EU dováží. Hodnota ropy spotřebované automobily se podle aktuálních cen na trhu pohybuje kolem 140 miliard eur ročně.

Cena ropy se už několik let vytrvale zvyšuje. Zatímco před deseti lety stál barel ropy deset až dvanáct dolarů, do roku 2002 jeho cena vzrostla na 30 dolarů a před třemi lety byla na 50 dolarech. Na začátku tohoto roku se poprvé dostala na 100 dolarů a nyní se už jeden barel prodává za 130 dolarů.

T&E se při výpočtech opírá o dovoz ropy do EU v roce 2007, využívá však aktuálních cen a směnných kurzů. Evropská komise má obavy ze stále větší závislosti EU na dovozu ropy a dalších energií. Loni proto začala tlačit na snížení spotřeby energií a má snahu široce podpořit programy na hledání alternativních zdrojů energie. Výsledkem by mělo být, že Evropa bude méně přispívat ke globálním změnám klimatu.

Vlády jednotlivých zemí Evropské unie nyní jednají o souvisejícím návrhu na omezení objemu oxidu uhličitého, který mohou do ovzduší vypouštět nové automobily. Vozy, které emitují méně oxidů, obvykle také spalují méně paliva. Evropská komise podle T&E nedostatečně zdůrazňuje, že čistší auta rovněž šetří peníze.

„Tím nejúčinnějším opatřením, které unie může zavést, aby snížila rychlý růst nákladů na dovoz ropy, je zavedení povinných cílů efektivity spalování,“ uvedla skupina Transport & Environment. Radí tak unii, aby se vydala jinou cestou než Spojené státy americké. Jejich prezident Bush totiž dnes prohlásil, že vysokým cenám dovážené ropy chce čelit znovuzahájením těžby z šelfu u amerického pobřeží.