Slovensko řeší euroskandál: ministr zřejmě nahrál spekulantům

Bratislava - Guvernér slovenské centrální banky Ivan Šramko a ministr financí Ján Počiatek čelí vážnému podezření z úniku důvěrné informace o změně středového kurzu slovenské koruny vůči euru. Podle některých informací na nedávném posílení kurzu vydělaly finanční skupiny Istrokapital a J&T. Ministr Počiatek se přitom v květnu setkal právě s předním manažerem finanční skupiny J&T, za což ho dnes veřejně kritizoval i premiér Fico.

Na Slovensku se vážně řeší podezření, že krátce před úpravou parity slovenské koruny se s měnou prováděly spekulační operace. Na základě tajných informací se na nich měly údajně obohatit velké finanční skupiny Istrokapital a J&T. Podezření je o to vážnější, že bulvární deník zachytil ministra financí v Monaku na jachtě patřící J&T.

Premiér Robert Fico zatím o odvolání ministra neuvažuje, velkou část Ficovy přízně však Počiatek ztratil. „Odsuzuji veřejné chování pana Počiatka jako ministra financí,“ řekl Fico na tiskové konferenci. Ministrovi vyčetl neetický a nemorální postup. „Vážně mu to vytknu a dám mu žlutou kartu. Druhý pokus už nebude,“ dodal premiér.

Fico nicméně pochybuje, že by Počiatek mohl nějak finančním skupinám k obohacení napomoci. Ministr podle něj nevěděl, jak Evropská centrální banka paritu upraví, a o tom, že vláda chce prosadit co nejsilnější kurz, se ví dávno. Připustil však, že žádost o změnu parity odeslali právě Počiatek a Šramko.

Premiér ale zároveň nařídil odvolat vedení bratislavského letiště, jehož šéf Karol Biermann se podle tisku schůzky na jachtě také zúčastnil. Ministru dopravy Ľubomíru Vážnému již prý předal pokyn, aby bylo celé vedení bratislavského letiště na nejbližší valné hromadě odvoláno.

Kauzu o možném úniku informací, kterou svým dnešním projevem odstartoval bývalý ministr financí Ivan Mikloš, nyní vyšetřuje slovenská centrální banka. Výsledky šetření by měly být známy do září.