Desítka předních českých firem loni vydělala téměř bilion korun

Praha - Tržby deseti nejvýznamnějších českých společností za loňský rok dosáhly téměř 1 bilionu korun. 100 nejlepších ve stejném období utržilo 2,45 bilionu Kč. Vyplývá to z žebříčku Czech Top 100. První místo v něm již tradičně obsadila společnost Škoda Auto, za ní následoval elektrárenský gigant ČEZ. Bronz získala firma Foxconn Czech, která se specializuje na výrobu elektroniky a optických přístrojů.

Fakt, že se tržby deseti nejvýznamnějších firem dotkly bilionu, je pro českou ekonomiku velmi dobrou zprávou. „Ty výsledky svědčí o dobrém výkonu české ekonomiky,“ vysvětlil rektor Vysoké školy ekonomické a předseda dozorčí rady Czech Top 100 Richard Hindels.

I když se na prvních dvou příčkách žebříčku drží stále stejné firmy, drobné změny se loni přece jenom udály. „Firma ČEZ ten náskok mladoboleslavské Škodovky zkracuje,“ naznačil Hindls v rozhovoru pro Českou televizi. V dalších letech je tedy možné očekávat, že se pořadíobou firem prohodí.

Významného posunu v žebříčku dosahuje v posledních letech loňská trojka - Foxconn Czech. V roce 2005 se do první desítky vešla jen velmi těsně, když s tržbami ve výši 51,7 milionu korun obsadila desáté místo. V roce 2006 zvýšila tržby o více než 20 milionů korun, a poskočila tak na páté místo.

Žebříček Czech Top 100 patří k významným ukazatelům, které umožňují porovnat výkonnost tuzemských firem. První pokusný žebříček spatřil světlo světa v roce 1994 a vycházel z údajů o firmách za rok 1993. Veřejnost se ale mohla seznámit až s žebříčkem vydaným v červnu 1995, který stavěl na datech z roku 1994.

Žebříček Czech Top 100 nenahrazuje oficiální statistiky, má ale vysokou vypovídací hodnotu, která umožňuje, aby se používal především pro analytické účely. Umístění mezi stovkou nejvýznamnějších firem ale jednotlivé společnosti využívají také pro marketingové účely, protože svědčí o jejich vynikajícím výkonu.