Centrální banka varuje před nevýhodnými výkupy akcií a fondů

Praha - Česká národní banka opět varuje majitele cenných papírů před možnými nevýhodnými výkupy akcií a fondů. Jeden z nich by se podle veřejně šířeného letáku měl uskutečnit příští týden i ve středních Čechách, například v Jesenici, Jílovém u Prahy a Mníšku pod Brdy. Nabízené ceny mohou být u některých cenných papírů nevýhodné a nemusejí odrážet jejich skutečnou tržní hodnotu. Osoby, které výkupy organizují, nemají povolení a mohou se dopouštět trestného činu neoprávněného podnikání, oznámila dnes banka.

Česká národní banka, regulátor kapitálového trhu, proto nabádá akcionáře, aby byli při nakládání s cennými papíry velice obezřetní. Odkupy cenných papírů se obyčejně týkají akcií nebo podílových listů vybraných podílových fondů.

Ceny akcií je možné ověřit na webových stránkách pražské burzy www.pse.cz a mimoburzovního RM-Systému www.rmsystem.cz, zde v ekonomické sekci ct24.cz nebo v burzovní části pořadu Ekonomika ČT24. Pokud akcie nejsou na zmíněných veřejných trzích obchodované, je vhodné kontaktovat obchodníky s cennými papíry, což jsou například i banky.

V případě podílových listů je většinou možné je odprodat investiční společnosti, protože jde o otevřené podílové fondy. U tohoto typu fondů mají podílníci možnost kdykoliv požádat investiční společnost o zpětný odkup, a to za cenu, která odpovídá podílu na majetku ve fondu. Informace o aktuální ceně se dají získat u investičních společností, jež fondy spravují.