Prezident Klaus podepsal převratnou novelu zákona o kapitálových trzích

Praha - Zásadním změnám na kapitálovém trhu, největším za posledních deset let, již nic nebrání. Prezident Václav Klaus totiž dnes podepsal novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která přejímá evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID. Norma zlepšuje mimo jiné postavení drobného klienta na kapitálovém trhu a přináší konec monopolu národních burz na obchodování s akciemi.

Česko mělo směrnici přijmout do 31. ledna loňského roku a kvůli zpoždění už muselo čelit žalobě Evropské komise. Vláda návrh schválila letos v lednu, sněmovna ho odsouhlasila před měsícem a Senát na počátku června.

Směrnice vytváří jednotný evropský trh pro akcie, komodity a finanční deriváty. Novela zavede jednotný režim pro regulovaný trh s investičními nástroji, a přestane tak být rozlišován trh burzovní a mimoburzovní. Novinkou bude zavedení takzvaného vícestranného obchodního systému jakožto speciální formy trhu s investičními nástroji, pro který jsou stanoveny nižší požadavky proti trhu regulovanému.