Evropští lídři schválili na summitu přijetí eura na Slovensku

Brusel - Lídři států Evropské unie dnes na summitu v Bruselu jednomyslně schválili přijetí eura na Slovensku k 1. lednu 2009. Po souhlasu premiérů a prezidentů unijních zemí Slovákům chybí jen definitivní souhlas ministrů financí, který téměř s jistotou dostanou na červencovém zasedání, jež se uskuteční rovněž v belgické metropoli. Slovenský úspěch však v posledních dnech kalí podezření o úniku informací z ministerstva, které tak mohlo pomoci spekulantům.

Zbývá poslední krok, slovenská měna při něm možná znovu posílí 

S definitivním potvrzením vstupu do eurozóny se Slovensko na radě ministrů v červenci dozví i výměnný kurz, za nějž si budou obyvatelé měnit slovenské koruny na eura. Podle diplomatických zdrojů by tato hodnota měla být stejná nebo podobná jako takzvaná centrální parita koruny, která nyní činí 30,126 slovenských korun za euro.

Slovenský premiér Robert Fico dnes znovu potvrdil, že slovenská vláda bude 8. července na jednání ministrů financí usilovat o co nejsilnější výměnný kurz. Neměl by prý ale být příliš silný, aby nepoškodil ekonomiku. „Silný konverzní kurz je dobrý pro lidi a pro jejich úspory,“ uvedl. Odmítl však komentovat, zda by se ještě jednou mohla změnit centrální parita, o čemž spekulovali například někteří členové Evropského parlamentu.

Fico se prý ve svém vystoupení na summitu snažil přesvědčit své kolegy, že se nemusí obávat velkého růstu spotřebních cen po zavedení jednotné evropské měny. „Uděláme všechno pro to, abychom v roce 2011 dosáhli vyrovnaného rozpočtu, protože to je nejlepší způsob, jak bojovat proti inflaci,“ doplnil slovenský premiér s tím, že v případě extrémních situací má vláda připravený i takzvaný inflační balíček.

Úspěch Slovenska shazuje spekulační skandál

Slovenský vstup do eurozóny v posledních dnech zastínil skandál kolem údajného úniku informací o změně středové hodnoty koruny. Opoziční poslanec Ivan Mikloš obvinil slovenské finanční skupiny J&T a Istrokapital, že díky znalosti tajných informací vydělaly na devizovém trhu stovky milionů korun. Slovenský ministr financí Ján Počiatek se v Monaku na jachtě sešel s předním manažerem finanční skupiny J&T, za což ho premiér Robert Fico ostře kritizoval. Centrální banka už zahájila vyšetřování.

Spekulace ještě posílil rozhovor s českým premiérem Mirkem Topolánkem, který dnes zveřejnil český ekonomický týdeník Ekonom. „Premiérovi Ficovi se nakonec podařilo nadstandardně vyjednat paritu slovenské koruny vůči euru - chlubil se mi tím ještě v době, kdy to nebylo veřejné,“ řekl v interview. Později ale svá slova poupravil.

„Hovořili jsme o tom spolu na pražském jaderném fóru. Jak si ale nyní rozpomínám, on mi říkal, kam by chtěli v těch jednáních dospět, jaký je jeho cíl. V té době ještě nic napevno dohodnuto nebylo,“ řekl dnes znovu v rozhovoru pro týdeník Ekonom Topolánek. Podle Fica se Topolánek pouze zmýlil. „Je evidentní, že jsme se bavili o silném výměnném kurzu,“ doplnil.