V Nizozemsku úspěšně funguje projekt sdílení aut

Amsterdam - Žádné starosti s parkováním a levnější provoz. To jsou hlavní výhody projektu Kola pro všechny (Wheels4all), kterému se také říká sdílení aut. Jedná se vlastně o jinak pojaté půjčovny, které už několik let úspěšně fungují třeba ve Švýcarsku, Německu, Belgii nebo Nizozemsku.

Auto mít a nemít. Tak by se dal popsat projekt, kdy si zájemce auto rezervuje přes internet nebo telefon. Následně si na stálém parkovišti vyzvedne klíčky i auto. Nizozemská zdravotní sestra Clarieke Rietová už tak jezdí deset let. „Pomáháme životnímu prostředí. Když autem jezdí víc lidí, je to levnější,“ popisuje Rietová výhody sdílení aut.

Vyplatí se to těm, co najedou míň než deset tisíc kilometrů ročně. Ujetý kilometr stojí osmnáct centů a každá hodina dvě eura. Po jízdě řidič zapíše ujeté kilometry a koncem měsíce mu přijde účet.

Otcem této služby v Nizozemsku je Henry Mentink. Před deseti lety začínal s jedním autem a třemi zákazníky. Dnes má devadesát vozů po celé zemi, jedenáct set klientů a každý den přibývají další. „Sám jsem neměl auto a neměl jsem na něj dost peněz. Také jsem chtěl udělat něco pro životní prostředí,“ vysvětluje Mentink důvody pro založení firmy.

Sdílení aut podporují i ekologické organizace. „Dělení se o auto nutí lidi, aby ho používali efektivněji, racionálně, a tedy i méně. Jakmile mají svoje, jezdí s ním zbytečně často, protože zapomenou na náklady s ním spojené,“ říká Kees Kodde z hnutí Přátelé země.

Ačkoli je tato služba levnější než pořízení vlastního auta, nejčastěji ji používají lidé s vyššími příjmy a vyšším vzděláním.