Přídavné látky v potravinách mohou způsobovat dětskou hyperaktivitu

Londýn - Britští vědci přišli s podezřením, že některá barviva a konzervanty používané v cukrovinkách a nápojích mohou mít vliv na zdraví a způsobovat hyperaktivitu dětí. O bezpečnosti potravin a také o tom, jestli by všechny látky do nich přidávané neměly projít novým testováním, diskutují i evropské úřady.

Studie, kterou vypracovala univerzita v Southamptonu, zkoumala žlutá a červená barviva a konzervační látku benzoan sodný. Jak sdělil mluvčí EK pro zemědělství Michael Mann, studií by se teď měl zabývat Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA): „Požádali jsme úřad, aby se na ni podíval. Zatím nic měnit nebudeme, chceme od úřadu zprávu do konce roku. Potom můžeme rychle přijmout nějaká opatření.“

Britská agentura pro standardy v potravinářství doporučuje rodičům, aby hyperaktivním dětem nedávali potraviny s přídavnými látkami. Tzv. aditiva se při výrobě nápojů a potravin používají stovky let. V současnosti jsou registrovány přes dvě tisícovky těchto látek, které mají zlepšovat vzhled, chuť či trvanlivost potravin. Základními druhy aditiv jsou barviva, konzervační látky, kyseliny, kypřicí látky, náhradní sladidla, zahušťovadla, škroby, stabilizátory nebo zvlhčovadla. Než se jakákoliv potravinářská přísada objeví na evropském trhu, musí projít testy EFSA, které prokážou její nezávadnost. Přísady jsou navíc pod stálým dohledem, aby bylo možné reagovat na nejnovější vědecké informace.

České ministerstvo zdravotnictví i potravinářská komora shodně říkají, že chtějí více informací. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt nevylučuje, že by tzv. éčka mohla s hyperaktivitou souviset, ale podle něj by se nemělo zapomínat ani na další faktory včetně genetických a výchovných. Hyperaktivita totiž souvisí mimo jiné i s kvalitou životního prostředí a fakt, že se počet hyperaktivních dětí zvyšuje, může být částečně dán i tím, že se používá přísnější diagnostika než dřív.

Evropský parlament zvažuje zpřísnění pravidel pro používání přísad v jídle a navrhuje, aby všechny přídavné látky, které se v EU používají při výrobě potravin, prošly novým testem a získaly potvrzení, že jsou zcela zdravotně nezávadné. Má se to týkat více než tří set druhů sladidel, barviv, konzervačních látek nebo balicích plynů. O návrhu parlamentu budou na podzim debatovat členské státy unie. Pokud ho schválí, mohl by začít platit příští rok.