Centrum expanduje do Chorvatska, zintezivní i spolupráci s ICQ

Praha - Internetová skupina Centrum Holdings, která v České republice provozuje portály Centrum a Atlas, získala rozhodující podíl v nejnavštěvovanějším chorvatském portálu Net.hr. Firma se chce plně etablovat na evropském internetovém trhu a předpokládá, že se ještě letos pokusí získat další firmy. Skupina dnes rovněž oznámila, že rozšíří spolupráci s ICQ i na portál Centrum.

Centrum koupilo v chorvatském Net.hr 75procentní podíl. Zbývajících 25 procent zůstává v držení dosavadního vlastníka portálu firmy Proficio. „Vidíme velký potenciál pro rychlý růst Net.hr v Chorvatsku i další příležitost k expanzi v celé oblasti Jadranu,“ popsal důvody vstupu do Chorvatska generální ředitel Centrum Holdings Pavel Mucha. Velkým lákadlem pro firmu je podle něj to, že tamní trh roste o více než polovinu ročně.

Centrum chystá velkou expanzi

Koupě nejnavštěvovanějšího chorvatské portálu má být podle Muchy prvním krokem expanze Centra na jih Evropy. „Není vyloučeno, že ještě letos budou následovat další firmy,“ přiblížil záměry skupiny.

Již dříve Centrum Holdings oznámila, že se zajímá o maďarský, rumunský a bulharský trh. Internetový odborník Daniel Dočekal tvrdí, že se chce stát skutečně nadnárodní společností. „V ČR nemají prakticky jak expandovat. Jediné, komu by mohli ukusovat z koláče, je Seznam, a to prozatím stále nevypadá jako moc pravděpodobné,“ uvedl.

Portál Net.hr zaznamenává v posledních letech silný růst. Jeho stránky měsíčně navštíví více než 725 tisíc lidí. Po jeho převzetí se Centrum Holdings zařadí mezi největší internetové firmy v regionu střední a východní Evropy.

Skupina posílí také spolupráci s ICQ

Centrum Holdings dnes kromě expanze na chorvatský trh oznámila ale také posílení spolupráce s ICQ. Kromě Atlasu do ní bude nyní zapojen také portál Centrum. Mucha tvrdí, že to pro společnost znamená obrovskou příležitost. „ICQ je veliká komunita mladých lidí a pro nás je to vynikající služba, přes kterou můžeme nabízet náš vlastní obsah, který mladí lidé navštěvují,“ podtrhl. Díky tomu, že to není služba, ale komunita bude mít podle něj Centrum možnost, zapojit do systému své vlastní služby.

Rozšíření spolupráce vítá také generální ředitel ICQ Orey Gilliam. „Centrum získalo Atlas a my doufáme, že budeme schopni duplikovat současný vztah s Atlasem. Tato vazba je pro nás naprosto klíčová, protože nám poskytuje možnost těžit z přítomnosti v této zemi,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24.

ICQ zaznamenává v České republice velké úspěchy. Jeho služby zde využívá 2,1 milionu lidí. Prostřednictvím ICQ v Česku komunikuje 92 procent populace ve věku 13 až 25 let.