V Česku je už 17 tisíc dolarových milionářů

Praha - Počet českých dolarových milionářů, tedy Čechů, kteří disponují majetkem v hodnotě milionů dolarů, stále rychleji roste, a to především díky rostoucí ekonomice a posilování koruny. Podle aktuálního kurzu stačí k zařazení do žebříčku majetek oceněný na 15,5 milionu korun. Loni se počet takto bohatých Čechů zvýšil na 17 tisíc, což je meziročně o 15 procent více. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnily společnosti Capgemini a Merryll Lynch.

Tempo růstu počtu bohatých v Česku je opět vyšší než v předchozích letech. Předloni stoupl počet dolarových milionářů o 12,6 a v roce 2005 o 10,6 procenta. Celosvětově se počet velmi bohatých zvýšil loni o šest
procent na 10,1 milionu osob, přičemž jejich celkové bohatství vzrostlo o 9,4 procenta na 40,7 bilionu dolarů.

Počet takzvaných ultrabohatých osob s majetkem přes 30 milionů dolarů vzrostl téměř o devět procent na 103 tisíc. „Nejrychleji rostlo bohatství díky znatelnému ekonomickému růstu v Brazílii, Indii, Číně a Rusku,“ uvedl šéf finančních služeb společnosti Capgemini Jiří Briford. V následujících letech má sedmiprocentní růst bohatství nejvíce podporovat vývoj v Africe, na Středním východě a v Latinské Americe.

Bohatí mění strukturu svých investic

V souvislosti s problémy na světových trzích v loňském roce se změnila i struktura investic boháčů. „Bohatí investoři se přesunuli k bezpečnějším investicím,“ uvedl Briford. Poklesla podle něj popularita alternativních investic, znatelný je naopak přesun majetku do bankovních vkladů a cenných papírů s pevným výnosem.

Studie rovněž zaznamenala pokles podílu realitních investic. Celosvětově mají ovšem boháči třetinu majetku stále v akciích, v hotovosti drží 17 procent. „Zatímco investoři z Ameriky loni volili instrumenty s pevným výnosem, Asiaté a Evropané volili zejména hotovost a vklady,“ dodal Briford.

Ne všechny světové trendy se u nás odrážejí. Alternativní i rizikovější investice na východ jsou v Česku stále rozšířené. Hitem posledních dvou let jsou podle Petra Stuchlíka z Fincentra investice do vína. „Bohatší Čechové si rovnou koupí vinohrad se sklepy, ti chudší milionáři si kupují jenom spoustu vína,“ říká. V Česku jsou také stále populární investice do nemovitostí.

Co se týče spotřeby, světoví milionáři nejraději utrácejí za soukromá letadla, jachty, luxusní automobily, sportovní týmy nebo klenoty. Novým trendem je nyní podle studie zájem bohatých o dobrodružné dovolené a nakupování zážitků. Trh s luxusním zbožím loni zaznamenal významné posílení díky přílivu nových dolarových milionářů z rozvíjejících se ekonomik, především Číny, Indie, Ruska a Středního východu.

Bývalí podnikatelé poptávají právní služby

Milionáři se podle náměstka generálního ředitele Komerční banky Vladimíra Jeřábka rekrutují v posledních letech především z řad podnikatelů, kteří prodali nebo opustili své firmy. „Tato skupina roste nejdynamičtěji a trend nadále pokračuje,“ uvedl. Mezi další velkou skupinu milionářů patří manažeři a odborníci velkých nadnárodních firem.

S rostoucím počtem milionářů v Česku stoupá podle Jaroslava Havla z advokátní kanceláře Havel & Holásek i poptávka po právních službách, které již nejsou spojené jen s podnikatelskou činností této klientely. „Velice často se jedná o právní poradenství při transakcích spojených s koupěmi či prodeji akcií či obchodních podílů, nemovitostí a jiných aktiv, ale někdy se jedná i o relativně běžné záležitosti občanského života, jako je vyřízení rozvodu, majetkového vypořádání manželů či vyřízení dědictví. Dalším obvyklým typem poradenství je právní a daňová optimalizace majetkového portfolia,“ uvedl Havel.

Podle časopisu Forbes je nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 62 miliard dolarů americký investor Warren Buffett. Šéf softwarového gigantu Microsoft Bill Gates klesl až na třetí místo. Druhou příčku žebříčku obsadil nejbohatší muž Latinské Ameriky, Mexičan Carlos Slim Helú. Do první stovky se letos dostal i nejbohatší Čech - zakladatel a hlavní akcionář finanční skupiny PPF Petr Kellner s majetkem 9,3 miliardy dolarů.

Studie World Wealth Report neuvádí jména konkrétních bohatých lidí. Do jejich bohatství zahrnuje pouze investiční majetek, nezapočítává tak nemovitosti, ve kterých tito lidé bydlí. K počtu dolarových milionářů studie dospěla sledováním dostupných informací od statistických úřadů, bank, z kapitálových trhů a vývoje jednotlivých ekonomik.