Evropská komise zřejmě umožní více uplatňovat sníženou DPH

Brusel - Členské státy Evropské unie budou možná zanedlouho moci uplatňovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty na širší škálu zboží a služeb. V Evropském parlamentu to dnes řekl eurokomisař pro daňové otázky László Kovács, který v červenci hodlá předložit návrh, jenž by rozšíření snížené daně umožnil.

Pokud chce nyní členský stát uplatňovat sníženou sazbu DPH, definovanou jako nižší než 15 procent, musí to schválit celá unie. V Česku v současnosti platí snížená sazba například na potraviny, knihy, časopisy, pečovatelské služby a další položky.

Některé výjimky na sníženou sazbu DPH ovšem u celé řady států končí v roce 2010, což vyvolává obavy z následného růstu cen. Proto Kovács přichází se svým návrhem, který však také potřebuje souhlas všech členských států. To v případě daňových otázek v unii není samozřejmostí a často jde o složitá a dlouhá vyjednávání.

Podle prvních informací se zdá, že Kovács navrhne možnost uplatňovat sníženou sazbu u bydlení. To je sice možné i dnes, ale jen v případě, že jde o takzvané sociální bydlení. Tato podmínka by měla z evropské legislativy zmizet a bylo by možné nižší DPH zavést u veškerého bydlení.

Česko má sice od unie povoleno, že může do roku 2010 uplatňovat sníženou sazbu DPH u veškerého bydlení, ale vláda této možnosti nevyužila a uplatňuje jí jen u „sociálního bydlení“, tedy u domů s plochou do 350 a bytů s plochou do 120 metrů čtverečných.

Kovácsův návrh se ovšem netýká jen bydlení. Evropská komise nejspíš vyhoví Francouzům, kteří dlouhodobě usilují o prodloužení výjimky na restaurační a cateringové služby. Dostane se ale i na možnost uplatňovat sníženou sazbu u dětských plenek, kolem nichž se v minulosti rozhořela bouřlivá debata.