Německá ekonomika poroste v roce 2009 nejpomaleji v unii

Berlín - Německo údajně v příštím roce vykáže nejslabší růst ze zemí Evropské unie. Investice v největší evropské ekonomice budou téměř stagnovat a růst vývozu zpomalí. Vyplývá to z odhadů ekonomického institutu Ifo, podle kterého by hrubý domácí produkt Německa v příštím roce měl zpomalit na jedno procento z letošních 2,4 procenta. Tempo růstu tak bude nižší než v Itálii či Portugalsku, které v posledních letech za Německem zaostávaly.

Podle dřívějších odhadů měla německá ekonomika v letošním roce růst o 1,6 procenta. Od ledna do března ale vzrostla o 1,5 procenta a tempo růstu tak bylo nejvyšší od roku 1996. Odhady letošního růstu se proto posunuly nad 2 procenta.

Hrubé kapitálové investice by měly příští rok stoupnout jen o 0,8 procenta po letošní expanzi o 4,1 procenta. Využití kapacit se sníží a zisk firem poškodí vysoké ceny komodit, zvláště ropy. Tempo růstu vývozu by podle odhadů mělo v příštím roce zpomalit na 4,1 procenta z letošních sedmi procent. Průměrná nezaměstnanost má však být v roce 2009 nižší než letos.

Německá ekonomika rostla v posledních dvou letech nejméně o 2,5 procenta a jednoprocentní růst by byl nejslabší od roku 2005.