MasterCard se dohodl na urovnání sporu s American Express

New York - Druhý největší vydavatel kreditních karet na světě MasterCard se dohodl s konkurenční společností American Express na urovnání sporu z roku 2004. American Express tehdy obvinil MasterCard, Visu a osm bankovních ústavů z nekalého chování na trhu. MasterCard v rámci urovnání zaplatí firmě American Express 1,8 miliardy dolarů (zhruba 27,8 miliardy korun).

Žaloba American Expressu v roce 2004 uváděla, že Visa a MasterCard s bankami vytvořily asociace, které 20 tisícům bank v USA zabránily využívat jeho kreditní karty a produkty. Mezi bankami v žalobě figurovaly JPMorgan Chase & Co a Bank of America. American Express tehdy zažaloval osm bank proto, že měly ve vedení jedné či druhé karetní asociace své zástupce.

MasterCard potvrdil, že se dohodl s firmou American Express na 12 čtvrtletních platbách po 150 milionech dolarů. Platby by měly začít letos ve třetím čtvrtletí, v letošním fiskálním roce proto zaúčtuje MasterCard mimořádné náklady ve výši jedné miliardy dolarů. Již koncem loňského roku se American Express dohodl se společností Visa a dalšími stranami na podobném urovnání, Visa souhlasila s odškodným ve výši 2,7 miliardy dolarů.

American Express však dnes současně varoval, že situace na trhu se spotřebitelskými úvěry se v červnu kvůli slabému výkonu americké ekonomiky zhoršuje mnohem rychleji, než původně čekal. Podle úterní zprávy organizace Conference Board spotřebitelská důvěra v USA klesla nejníže od roku 1992 a vysoké ceny energie a zhoršení stavu na pracovním trhu vedou spotřebitele ke zdrženlivosti ve výdajích. Stále více lidí má také údajně problémy se splácením svých závazků z kreditních karet.