Do Central Group vstoupil nový investor

Praha - Švýcarská finanční společnost Global Property Capital koupila desetiprocentní podíl v největší české developerské firmě Central Group. Zaplatila za něj jednu miliardu korun. Smlouva Švýcarům umožňuje do tří let získat ve firmě až 49 procent. Rozhodující slovo si v Central Group ponechává její dosavadní majitel Dušan Kunovský.

Global Property Capital nekupuje již vydané akcie, upisuje nové cenné papíry. Společnost Central Group tak získá nový kapitál. „Peníze budou do poslední koruny investovány do dalšího rozvoje firmy,“ podtrhl majoritní vlastník firmy Dušan Kunovský. Stejný postup chce developer použít i na případný prodej zbývajícího 39procentního podílu.

Jednání se švýcarským investorem se táhla několik měsíců. „Dohadování zejména o ceně samozřejmě nebyla jednoduchá,“ podotkl Kunovský. Původně chtěl prý prodat jen menší podíl, výše nabídky a její podmínky ho ale nakonec přiměly rozhodnutí přehodnotit.

Nabídek na odkoupení Central Group dostal Kunovský v minulosti již několik. Všechny ale odmítl prý právě z toho důvodu, že potenciální investoři chtěli zasahovat do vedení společnosti a firemních procesů. „Nepotřebujeme žádného západního experta, který nám, východním neandrtálcům, bude vysvětlovat, jak se to má dělat. Chceme zůstat a zůstaneme českou společností,“ zdůraznil Kunovský.

Central Group byla založena v roce 1994. Největší - téměř 25procentní - podíl na trhu s novým bydlením drží developer v Praze. Mezi jeho současné projekty patří například pražský Zličín, kde chce v několika etapách postavit kolem 1400 bytů.