Bollywood investuje do Hollywoodu

Praha/Dillí - Indická společnost Reliance Entertainment bude financovat filmy producenta a režiséra Stevena Spielberga. Na spolupráci se dohodla s jeho studiem DreamWorks. V budoucnu chtějí Indové rozšířit spolupráci i na další velikány amerického filmového průmyslu. Informoval o tom časopis Economist.

Jedna z největších indických společností působících na poli zábavního průmyslu Reliance Entertainment chce do filmů společnosti DreamWorks investovat 500 milionů až 600 milionů dolarů. „V podstatě se jedná pouze o finanční vstup do již existujících filmových projektů a nejedná se o jakoukoliv snahu ovládat kreativní složku filmového procesu,“ odkryl pozadí obchodu v rozhovoru pro ČT24 producent Jiří Krejčí.

Indové se ale nespokojí s málem a chtějí spolupráci v budoucnosti ještě posilovat. Chtěli by se podílet na tvorbě až třiceti filmů, do kin by se z nich mohlo nakonec dostat zhruba deset. Spolupracovat chtějí s takovými velikány amerického filmu, jako jsou například George Clooney nebo Tom Hanks.

Do Hollywoodu by mohly začít pronikat také indické hvězdy. Jednalo by se ale spíše o jednotlivce. „Kulturně jsou to pořád dva národy, které jsou v mnoha případech odlišné,“ vysvětlil důvody dominance nebo spíše finanční spolupráce Krejčí.

Reliance Entertainment je mladý indický podnik s velkými ambicemi. Vlastní ho indická produkční společnost Adlabs Films a největší indická rozhlasová stanice FM radio network.