Regulované nájmy rekordně podraží, někde až o polovinu

Praha - V příštím roce rekordně vzrostou ceny regulovaného nájemného. Zdražování činží čeká asi 800 tisíc domácností žijících v bytech s regulovaným nájmem. Nejvíc by se mohlo bydlení prodražit ve Středočeském kraji, a to téměř o polovinu.

Loni se regulované nájmy zvedly v Česku v průměru o pětinu, letos vyskočily zhruba o 26 procent. Podle serveru iDnes by se v příštím roce mohly vyhoupnout v průměru až o 35 procent. Sdružení nájemníků má v plánu apelovat na parlamentní strany, zda by byly ochotny pomoci lidem, kteří se dostanou do finanční krize.

Nájemníky v Kladně nebo Benešově ale čeká ještě citelnější nárůst. Někteří majitelé domů jim zvednou činži víc než o polovinu. Přestože ne všichni musejí maximální povolené hranice pro zvýšení regulovaných nájmů využít, většina z nich to podle zkušeností z minulých let nejspíš udělá.

„Maximální možné hladiny nevyužily v minulosti zhruba jen dvě až pět procent obcí,“ uvedl jeden ze zaměstnanců ministerstva pro místní rozvoj, který si v této souvislosti nepřál uvést své jméno.

Státem řízená deregulace nájmů má skončit v roce 2010 čtvrtým výrazným skokem. Po něm by maximální roční činže měla ve městech a obcích s výjimkou nejdražších částí Prahy činit pět procent z tržní ceny bytu. Na webu Ministerstva pro místní rozvoj bude od července k dispozici speciální propočítávací zařízení, s jehož pomocí se každý zájemce může informovat, kolik za nájem zaplatí.

Přehled zvyšování nájmů
Zdroj: ČT24