Kellnerova PPF zřejmě prodá sporné akcie ruské pojišťovny

Moskva - Česká finanční skupina PPF Investments ovládaná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem zřejmě prodá svůj podíl v druhé největší ruské pojišťovně Ingosstrach. Kupcem by měla být holdingová společnost Bazovyj Element kontrolovaná ruským miliardářem Olegem Děripaskou, se kterou PPF kvůli Ingosstrachu v minulosti vedla řada sporů. Za 38,5 procenta akcií by měl Bazovyj Element zaplatit zhruba miliardu dolarů. Informoval o tom dnes ruský list Vedomosti s odvoláním na zdroje blízké jednání.

Bazovyj Element je majoritním akcionářem Ingosstrachu. Společnost PPF loni koupila v Ingosstrachu podíl 38,5 procenta od Děripaskova bývalého partnera, ruského podnikatele Alexandera Mamuta. Za podíl podle odhadů zaplatila 700 až 750 milionů dolarů.

Děripaska i vedení pojišťovny dříve dávali otevřeně najevo, že si PPF jako minoritního akcionáře nepřejí. Bazovyj Element zveřejnil prohlášení, že je za „spravedlivou cenu“ ochoten podíl PPF vykoupit.

Krátce poté, co PPF akcie Ingosstrachu získala, se Bazovyj Element pokusil omezit její vliv v pojišťovně zvýšením kapitálu na čtyřnásobek. Podíl akcií českého investora by tím klesl pod deset procent. Operaci v dubnu zrušil arbitrážní soud.

Soudní spory vedou obě strany i v několika dalších případech. PPF například soudně napadla rozhodnutí valné hromady, podle kterého musí ve správní radě Ingosstrachu sedět jen ruští občané s tříletou praxí v pojišťovnictví.