Asijské burzy zažívají rekordní ztráty

Tokio/Hongkong - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes opět klesly. Ztrátové období, kterým trh nyní prochází, je nejdelší za téměř čtyři roky. O mnoho lépe na tom nejsou ani ostatní asijské burzy. Poslední půlrok jim přinesl nejhorší výsledky za 16 let.

V Tokiu se nedařilo především akciím exportérů, na které nepříznivě doléhá silnější kurz jenu, důvodem k poklesu cen ale byly také nepříznivé hospodářské vyhlídky. Index Nikkei 225 si odepsal 18,18 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,13 procenta na hodnotě 13 463,20 bodu. Pokles byl sice jen mírný, ale index ztrácel již devátý den v řadě, což se nestalo od září 2004.

S akciovým výprodejem se ale potýká většina předních asijských burz. Stojí za tím vysoké ceny potravin, zejména sójových bobů, které lámou rekordy, a ropy, jež se prodává za více než 140 dolarů za barel. Růst cen vyvolává v investorech strach z inflace, která ukusuje ze zisků. Po pěti letech růstového - býčího - trhu se proto nyní asijské akcie prudce propadají.

Asijsko-pacifický index MSCI se během dnešního obchodování propadl o 0,5 procenta. Panasijský index ztratil 0,2 procenta. V uplynulých šesti měsících zaznamenal nejhorší půlroční výsledek za posledních 16 let. Popoháněly ho především výrazné ztráty akcií v Číně a ve Vietnamu.