Nezaměstnaných v EU přibylo, čísla jsou ale optimistická

Brusel/Berlín/Praha - V Evropské unii v květnu mírně přibylo nezaměstnaných. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostatu se míra nezaměstnanosti zvýšila na 6,8 procenta z dubnových 6,7 procent. Podle analytiků je ale výsledek velmi dobrý. O úspěchu může mluvit také Česká republika, která hlásí ještě optimističtější výsledky.

I přes mírný nárůst již neznamená nezaměstnanost pro Evropskou unii vážný problém. „Oproti stavu před dvěma nebo třemi lety je to číslo o jeden a půl procentního bodu menší. V porovnání s dobou před deseti a více lety je to číslo téměř o polovinu menší,“ míní ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Česká republika patří v Evropské unii k těm nadprůměrným. Míra nezaměstnanosti se v zemi podle Eurostatu v květnu udržela na 4,4 procentech, které vykázala i minulý měsíc. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které používá odlišnou metodiku stanovení počtu lidí bez práce, hovoří dokonce o poklesu, a to z dubnových 5,2 procent na květnových pět procent.

Nejhorší výsledky hlásí Slovensko

Míra nezaměstnanosti zůstala podle údajů Eurostatu stabilní i na Slovensku. Udržela se na 10,5 procentech. Tento výsledek ale řadí Slovensko na konec žebříčku nezaměstnanosti, je na tom nejhůře ze všech 27 zemí Evropské unie.

Německo má nejméně nezaměstnaných za 16 let

Velmi dobře si v evropském srovnání vede Německo. Počet nezaměstnaných se tam v červnu podle sezonně očištěných údajů snížil na téměř 16leté minimum 3,266 milionu osob. Míra nezaměstnanosti tak v červnu klesla na 7,8 procenta ze 7,9 procent v předchozím měsíci. Oznámil to dnes spolkový úřad práce.

Údaje překonaly i očekávání analytiků, kteří předpovídali, že bude v červnu pouze o 11 tisíc méně nezaměstnaných, ve skutečnosti jich ale ubylo 38 tisíc. „Je důležité vidět, že trh práce se nadále zlepšuje navzdory všem těm řečem o krizi,“ podtrhla analytička Gertrud Traudová ze společnosti Helaba.