Od ledna do června hospodařil stát se schodkem skoro 5,7 miliardy

Praha - V první polovině letošního roku hospodařil stát se schodkem 5,65 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni ve stejném období byl přitom státní rozpočet v přebytku 1,3 miliardy. Do červených čísel dostaly podle ministerstva státní kasu především výdaje na výstavbu a opravy silnic a dálnic.

Dohromady 18,6 miliardy korun odteklo z rozpočtu do Státního fondu dopravní infrastruktury. Dalších 12 miliard pak stát převedl na Správu železniční dopravní cesty. Ta těmito penězi zaplatí Českým drahám za majetek, který na ni převedl nedávno přijatý zákon.

Celkové výdaje státu vzrostly meziročně o 60 miliard korun na 542,2 miliard. Rostly ale i příjmy rozpočtu. Od ledna do června stát vydělal dohromady 536,6 miliardy korun - o 53 miliard více než ve stejném období loni. Za zvýšenými příjmy rozpočtu stojí především o osm procent vyšší příjmy z daní a poplatků. Celkem 19,5 miliardy korun přiteklo do Česka z fondů Evropské unie. Opačným směrem zatím stát poslal 15,5 miliardy.

Za celý rok počítá schválený rozpočet se schodkem 70,8 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek však předpokládá, že stát bude nakonec hospodařit lépe. To se mu povedlo už v loňském roce. Veřejné finance byly tehdy v minusu 66,4 miliardy - o 24,9 miliardy méně, než bylo schváleno.

Deficity státního rozpočtu chce vláda snižovat i v příštích letech. Schválený návrh státního rozpočtu počítá se schodkem 38,1 miliardy korun.

Stomiliardové rezervy ministerstev zkreslují výsledky hospodaření

Údaje o státním rozpočtu zkreslují rezervní fondy ministerstev. Jednotlivé rezorty do nich ukládají nevyčerpané peníze, aby v následujícím roce nedostala méně. Podle serveru Respekt.cz dosáhla hodnota těchto fondů ke konci loňského roku 100 miliard korun. Deficity státního rozpočtu tak byly v uplynulých letech ve skutečnosti nižší. Podle ministerstva financí je nyní v rezervních fondech všech vládních rezortů asi 59,2 miliardy korun.

Desítky miliard v rezervních fondech ministerstev by mohly být pro Česko do budoucna rizikem. Metodika Evropské unie s nimi totiž nekalkuluje, ale započítává pouze skutečně utracené peníze. V době svého nárůstu tak podle EU fondy zlepšují hospodaření státu. V momentě, kdy z nich začnou ministerstva více čerpat, tomu však bude naopak. Výše schodku podle unijních pravidel je přitom jedním z kritérií pro vstup země do eurozóny.