Sarkozy a Mandelson válčí kvůli liberalizaci světového obchodu

Brusel - Evropskou unií otřásá spor francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s eurokomisařem pro obchod Peterem Mandelsonem. Sarkozy útočí na Mandelsona kvůli jednání o liberalizaci obchodu na poli světové obchodní organizace. Diskusi považuje za nevyváženou a obává se toho, že její výsledek poškodí evropské zemědělce. Eurokomisař ale považuje kritiku francouzského prezidenta za neopodstatněnou a vyzývá státy Evropské unie k jednotě.

Francouzský prezident v pondělním rozhovoru pro francouzskou televizi uvedl, že nebude respektovat závěry jednání WTO o liberalizaci obchodu, pokud poškodí francouzské farmáře. Mandelsona a šéfa WTO Pascala Lamyho obvinil z toho, že se snaží prosadit řešení, které evropské zemědělce poškodí.

„Je jasné, že pan Mandelson jedná v zájmu 27 států Evropské unie,“ odmítl kritiku mluvčí eurokomisaře Peter Power. Jednotný postoj Evropské unie je podle něj nezbytný kvůli tomu, aby byl hlas Evropské unie na poli WTO dostatečně silný. Sarkozyho výpady proti Mandelsonovi by mohly tuto jednotu narušit, a oslabit tak vyjednávací pozici unie.

„Další útoky prezidenta Sarkozyho na Petera Mandelsona jako hlavního vyjednavače EU pro obchod, stejně jako na Pascala Lamyho, jsou rozčarováním. Taková kritika je špatná a neospravedlnitelná,“ dodal Mandelsonův mluvčí.

Diplomatické kuloáry vidí za Sarkozyho výpady snahu zhatit rozhovory o liberalizaci světového obchodu. Francouzská veřejnost ji totiž vnímá negativně a obává se dopadu na zemědělský sektor, který ve Francii patří k vedoucím odvětvím ekonomiky. Pokud by jednání na poli WTO ztroskotala, mohlo by se Sarkozymu podařit obrátit to ve svůj prospěch, a posílit tak svou politickou pozici.