Ministerstvo chystá aukci na přebytečné emisní povolenky, kupce najdou ještě letos

Praha - Zahraniční zájemci o české emisní povolenky je zřejmě získají ještě v tomto roce. Stát by se tak mělo formou aukce, kterou v současnosti připravuje ministerstvo životního prostředí (MŽP). Informuje o tom deník E15. Za nevyčerpané povolenky na 120 až 150 milionů tun oxidu uhličitého může ČR získat od patnácti do třiceti miliard korun.

Nejedná se přitom o známé povolenky EU, ale o takzvané „kjótské kredity“, které má Česko k dispozici díky výraznějšímu snížení emisí skleníkových plynů proti roku 1990. V pilotní aukci hodlá MŽP prodat deset milionů tun. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) přitom minulý týden v parlamentu prosadil, že o využití peněz bude do značné míry rozhodovat on sám. Konkrétní návrh na využití peněz ještě projedná vláda.

Získané prostředky proto téměř jistě půjdou formou dotací na zateplení domů a výměnu starých kotlů na uhlí, kvůli nimž se do ovzduší šíří nebezpečné prachové částice. Naopak padá alternativní návrh firmy ČEZ, která chtěla část peněz na budování podzemních zásobníků oxidu uhličitého.

První aukce by se podle listu mohly zúčastnit především japonské firmy. Podle manažera enviromentálních projektů společnosti ČEZ Tomáše Chmelíka projevila předběžně zájem firma Mitsubishi, která vyvíjí technologii pro podzemní zásobníky. Mezi potenciálními zájemci o české emise mohou být také mezinárodní banky nebo soukromé subjekty. O povolenky se v minulosti zajímala kupříkladu i novozélandská pobočka ABN Amro, která se chtěla podílet na rozvoji systému obchodování v tomto ostrovním státě.

Potenciální kupci si budou podle všeho klást podmínku, aby Česko získané peníze následně investovalo do projektů v oblasti životního prostředí či přímo na snižování emisí.