Tokijská burza klesá nejdéle za 43 let

Tokio - Akcie na japonské burze dnes opět zažívaly výprodej. Burza ztratila více než jedno procento zejména kvůli poklesu akcií exportérů, které oslabují kvůli obavám investorů z nepříznivého vývoje globální ekonomiky. Burza zaznamenala sestupnou tendenci již desátý den v řadě, což představuje nejdelší ztrátové období za posledních 43 let.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 225 v závěru obchodování ztrácel 1,3 procenta a skončil na 13 286,37 bodu, a ocitl se tak nejníže od poloviny dubna. Deset dní nepřetržitého poklesu je nejdelší taková šňůra od roku 1965.

Obavy z vývoje globální ekonomiky dnes zasáhly akcie exportérů jako Canon, jehož akcie se propadly o 2,6 procenta na cenu 5 200 yenů. Další ztráty utrpěly námořní přepravci, jejichž akcie reagovaly na pokles indexu námořní přepravy a na obavy z toho, že vysoké ceny ropy sníží poptávku rozvojových ekonomik.

Na akciové trhy vyvíjejí tlak ale také ceny ropy, které se pohybují blízko rekordních úrovní nad 140 dolary za barel. „Drahá ropa ani tak nepoškozuje přímo japonskou ekonomiku, jako spíše rozvojové ekonomiky, což pak zasáhne japonský vývoz. Také globální ekonomika směřuje zjevně dolů,“ komentoval současnou situaci investiční manažer firmy Daiwa SB Investments Koiči Ogawa.

Problémy ale nemají asijští výrobci pouze v rozvojových zemích. Na vývoj jejich akcií na tokijské burze negativně působí také propad prodeje ve Spojených státech. Příkladem toho jsou mimo jiné asijské automobilky. Akcie korporace Toyota Motor se propadly o 1,4 procenta na 4 940 yenů poté, co prodej jejích automobilů v USA minulý měsíc klesl o 11,5 procenta. Podobně je na tom také Nissan Motor, jehož akcie se propadly o dvě procenta a nyní se prodávají za 850 yenů. Krátce předtím Nissan zaznamenal snížení amerických prodejů o 7,5 procenta.