Vítěz Investiční hry 2008 vydělal za tři měsíce téměř 800 tisíc korun

Praha - Hra pořádaná akciovým trhem RM-Systém, ve které si mohli soutěžící nanečisto vyzkoušet investování do cenných papírů a jejich derivátů, byla ukončena a zná své vítěze. Hráč s nejlepším investorským odhadem dokázal svůj pomyslný vklad zhodnotit o 78 procent, v oblasti derivátů vydělal vítěz na chicagské burze téměř 1600 procent vložených prostředků.

Na adrese www.investicka.cz měl od dubna každý šanci vyzkoušet si za použití fiktivního milionu korun obchodování s českými, americkými a německými akciemi. Odvážnější a zkušenější investoři měli možnost otestovat své schopnosti při obchodování s deriváty. Na obchody s nimi mohli hráči použít pomyslných 30 tisíc dolarů, které měli investovat na burze v americkém Chicagu.

Celkem se hry zúčastnilo téměř 30 tisíc osob, mezi nimiž ukázal nejlepší investorský odhad pan Petr Borovec. Ten zhodnotil přidělený milion korun o úctyhodných 78 procent. Ve skutečnosti mu investiční čich vynesl „pouze“ vyhraný zájezd, notebook, roční předplatné finančního časopisu a marketingový balíček.

„V části věnované investicím do derivátů dokázal pan Adam Ehl z přidělených 30 tisíc vydělat neuvěřitelných půl milionu dolarů, v přepočtu 7,5 milionu korun, což je v dnešní době velkých výkyvů na kapitálovém trhu určitě výborný výsledek,“ říká marketingový ředitel RM-Systému Jiří Vodička. „Výsledku dosáhl více jak tisícem obchodů, zvláště úspěšný byl s investicemi do ropy a stříbra,“ dodává Vodička.

Nejoblíbenějším titulem se staly akcie ČEZu s celkovým zobchodovaným objemem 1,6 miliard korun, ze zahraničních titulů dávali hráči přednost společnostem z technologického a energetického sektoru. Za tři měsíce proběhlo ve hře 340 tisíc obchodů za téměř 53 miliard korun.

Novinkou letošního ročníku byly investiční týmy, které vznikaly jednak spontánně, když se spojovali zcela neznámí hráči, ale existovaly i týmy hráčů ze stejné firmy nebo školy.

„Věříme, že se i pro další internetové uživatele stane hra dobrým návodem, jak zhodnotit třeba i své vlastní reálné finance“, říká zástupce jednoho z partnerů, tisková mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.