Spekulanti vydělávají na české koruně, jde o výborný byznys

Praha - Česká koruna v poslední době patří mezi měny, o které je ve světě největší zájem. Denně se jí koupí a prodá za miliardy eur. Díky tomu podle expertů až nezdravě posiluje. Jejímu zhodnocování navíc často pomáhají spekulace. Loni v červenci stálo jedno euro 28 korun a třicet halířů. Dnes se prodává o čtyři padesát levněji. Obchodovat s českou měnou je dobrý byznys.

Obchodník v zahraniční měně, například za eura, nakoupí korunu. Pokud na to nemá dost peněz, může si půjčit od banky nebo jiného zprostředkovatele, který za něj obchod taky uskuteční. Pak už jen čeká, jak se bude vyvíjet kurz.

Podle ekonoma Vojtěcha Bendy z ING v okamžiku, kdy obchodník cítí, že dosáhl požadovaného zisku, požádá o zpětnou výměnu do zahraniční měny. Pokud to udělá v pravou chvíli, dostane za prodané koruny víc eur, než v začátku vložil. Tedy čistý zisk.

Za nitky tahají velké zahraniční firmy 

Na trh mohou vstoupit i drobní obchodníci. Ti mohou obchodovat od 50.000 korun. To se ale kvůli bankovním provizím či úrokům skoro nevyplatí. Trhem, a tedy i kurzem, hýbou daleko větší obchody. 

Za kurz koruny může stav české ekonomiky, za krátkodobými výkyvy jsou spekulace a investice bank a fondů. Za „nitky“ tahají většinou velké zahraniční firmy. Odkud jsou, je těžké vystopovat. Obchodem totiž pověřují většinou tuzemské banky nebo fondy. S korunou se také obchoduje v Londýně a New Yorku.

Současný kurz koruny tlačí euforie investorů. To potvrzuje i analytička X-trade brokers Lucie Vitamvásová. „Je to i náladou na trhu, všichni sledují, co dělají ostatní. Tak se přidávají další obchodníci.“