OP Prostějov zrušil všechny své pobočky, zachránit jej má Armani

Prostějov - Výrobnu Oděvního podniku Prostějov najdete už pouze v jejím domovském městě. Největší česká textilní firma totiž zavřela už všechny své pobočky, které zaměstnávaly stovky kvalifikovaných textilářů. O zboží prostějovské exportní jedničky přestává být zájem mezi zahraničními odběrateli. U známých módních domů vítězí levnější konkurenti.

Od července už funguje jen hlavní závod. „Je to především kvůli silné koruně a vysokým cenám energií a také pohybu kurzu eurodolaru na světových trzích,“ vidí ekonomické fundamenty prohlubující se krize textilního průmyslu u nás analytik ČSOB Jan Bureš. Ale nejde jen o textilky. „Problémy mají i výrobci skla nebo bižuterie,“ všímá si Bureš.

Mohlo by se zdát, že úpadky závodů berou práci dělníkům, je to ale i naopak. Firmám se nedaří, protože nejsou schopné najít kvalifikované pracovníky. O dělnické práce totiž není zájem, naopak administrativních pracovníků je v prostějovské firmě přebytek, a ta je proto propouští. „Úspory pracovníků jsme nuceni provádět, abychom zajistili základní efektivnost a zisk firmy,“ hájí firmu jeden z jejích vedoucích pracovníků Milivoj Žák.

Textilka se teď chce zaměřit hlavně na drahé obleky, těm totiž asijská produkce nemůže konkurovat. Dodávat by je mohla do Itálie, zájem projevil například módní gigant Armani.