ČEZ se připravuje na jádro, jakoby o něm měl jasno

Praha - ČEZ plánuje dostavbu Temelína a chce zvětšit i dukovanskou jadernou elektrárnu. Přitom zadání projektu, či přímo zakázku nemá vůbec jistou. V nejbližších dnech ale zadá studii - takzvanou EIA, která mapuje případný vliv rozšíření elektráren na životní prostředí. Bude EIA katalyzátorem rozhodnutí vlády "odpečetit" reaktory, nebo ví ČEZ víc?

Jaderný záměr ČEZu počítá s náklady kolem 100 miliard korun. Firma jen čeká, až se na přístupu k jaderné energii shodne vláda. Pačesova zpráva podpořila rozvoj jaderné energetiky a nahrála tak polostátnímu ČEZu.

„Více než rok pracujeme na analýzách a přípravě podkladů tak, abychom byli připraveni případně na zahájení projektu jaderné elektrárny,“ pochlubil se mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že společnost nenechává nic náhodě.  Teď firemní experti zprávu zkoumají, vedení zatím jedná se zástupci vlády. Strana Zelených stále jádru „nefandí“.

Rozhodnutí by ale ještě mohla změnit další komise - ta má energetickou zprávu Pačesova týmu oponovat. Odmítnutí jaderné energetiky se od ní ale zřejmě čekat nedá. Oponentura se čeká na podzim.