Červnová míra nezaměstnanosti zopakovala květnových pět procent

Praha - Míra nezaměstnanosti v červnu setrvala na květnových pěti procentech. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí. Bez práce je nyní 279 573 lidí, přičemž se jedná o osoby, které byly schopny bezprostředně nastoupit do zaměstnání. Očekávání ekonomů, kteří předpovídali nárůst nezaměstnanosti na 5,1 procenta, se tak nenaplnila.

Poprvé za deset let klesl počet nezaměstnaných pod hranici 300 tisíc, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj je to však z červnových údajů jediná dobrá zpráva. Snížení počtu nezaměstnaných proti květnu bylo totiž nejslabší od roku 2004. „Trh práce se dusí v papiňáku. Dříve firmy měly hodně lidí a málo kapitálu. Dnes mají hodně kapitálu, ale nedostatek adekvátních lidí,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl uveřejněné výsledky.

Mezi okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti patří Most s 12,4 procenty, Karviná s 11,9 procenty, Teplice s 10,3 procenty, Ústí nad Labem s deseti procenty. Naopak nejnižší hodnoty vykázaly opět okresy Praha-východ s 1,5 procenta, Praha-západ s 1,6 procenta, Mladá Boleslav a Praha shodně po dvou procentech.

Více než padesátka úřadů práce zaznamenala meziměsíční pokles nezaměstnaných. Nejvyšší pokles byl v okresech Jindřichův Hradec o 9,3 procenta, Znojmo o 6,9 procenta a Jeseník o 5,3 procenta.