Každý Čech dluží kvůli státu 90 tisíc korun

Praha - Státní dluh České republiky v pololetí vzrostl o 41 miliard korun na 933,3 miliardy. Na každého tak kvůli vysokým státním výdajům připadá dluh ve výši 90 tisíc korun. Ve srovnání s okolními zeměmi si však Česko vede poměrně dobře.

Za nárůstem dluhu stojí především červnová emise státních dluhopisů. Jejich hodnota dosáhla 2 miliard eur, v přepočtu tedy asi 48,5 miliardy korun). Ve druhém čtvrtletí zahájila Česká republika rovněž čerpání tří půjček od Evropské investiční banky.

Na domácím trhu si stát půjčil během pololetí prostřednictvím dluhopisů 71,4 miliardy korun. Zároveň byly od ledna do června prováděny zpětné odkupy emisí státních dluhopisů za více než šest miliard korun.

Podíl krátkodobého dluhu na celkové hodnotě státního dluhu ke konci června 2008 klesl na 13,8 procenta z 18,7 procenta na konci roku 2007. Podle ministerstva se tak tento ukazatel podařilo udržet pod limitní hranicí 20 procent.

Státní dluh spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. Podle analytiků je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, možné nebezpečí do budoucna spočívá v možném rychlém nárůstu zadlužení.