Siemens propustí na celém světě přes čtyři procenta zaměstnanců

Frankfurt - Německý průmyslový koncern Siemens, který má zastoupení i v České republice, na celém světě propustí 4,2 procenta zaměstnanců, především z oblasti administrativy. Ke snižování počtu zaměstnanců nutí firmu současný ekonomický útlum, který má negativní dopad na výkon společnosti.

Siemens upřesnil, že propustí 12 600 zaměstnanců a o dalších 4 150 se sníží počet pracovních míst kvůli restrukturalizaci některých divizí. V Německu samotném by mělo společnost opustit 5 250 z celkového počtu 136 000 pracovníků. Po celém světě Siemens zaměstnává kolem 400 000 osob.

Nepopulární propouštění je jednou ze snah firmy snížit do roku 2010 náklady o 1,2 miliardy eur (28,3 miliardy korun). Firma dále plánuje omezit své výdaje v oblasti informačních technologií a za poradce.

Siemens nedávno v rámci úspor snížil počet členů v představenstvu na osm z původních jedenácti a počet divizí z původních osmi na tři - energetickou, průmyslovou a zdravotnickou.

Firma v Česku obnovila své zastoupení v roce 1990. Siemens zde působí zejména v dopravě, automatizaci a řízení, energetice, informačních a telekomunikačních technologiích, osvětlení a zdravotnictví.