Na stavbě radaru by se mohly podílet i české firmy

Praha - Při případném budování radarové základny se předpokládá také účast českých firem. Výstavba radaru by Spojené státy měla přijít zhruba na 11 miliard korun. Přesná částka, na kterou by si mohly přijít české firmy, ale není známa.

Američané by měli zajistit vybavení radaru, návrh stanoviště a zařízení. Na české podnikatele zbývá dodavatelská činnost, provoz a údržba základny. Stále probíhají jednání o tom, jak velký podíl zůstane pro tuzemské firmy.

Tendry na obzoru

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek přiblížil českou strategii: „Stoprocentně budou vypsány tendry, kam se budou moct české firmy přihlásit. Americká strana opakovaně deklarovala, že je na výstavbě radarové stanice velká možnost pro české firmy.“

Konkrétní podoba výběrových řízení by měla být pro každý projekt jiná. Společnost Raytheon, která výstavbu základny zajišťuje, bude přihlížet na kvalitu návrhů, nízká cena nebude hrát větší roli. Podle Raytheonu musí firma prokázat, že je schopná technicky realizovat zakázku a představit své dosavadní projekty. Zohledňovat se bude ale reálnost ceny.

Dohoda o vědecké a průmyslové spolupráci

Podle Jiřího Hynka, prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu v ČR, přinese stavba radaru více pozitiv: „Prací na výstavbě radarové základny by se mohla odstartovat další spolupráce, která by pokračovala v dalších letech a mohla by dosáhnout mnohem větších objemů.“

Kromě hlavní dohody totiž Česká republika zřejmě se Spojenými státy podepíše také rámcovou dohodu o vědecké a průmyslové spolupráci. Tato dohoda by měla otevřít dveře českým firmám a dát jim příležitost zapojit se do vývoje americké protiraketové obrany. Pomoct by měla ale i českým vědcům.

„Přínos je trojího typu, jednak je to zisk prostředků, abychom tu mohli dělat seriozní výzkum. Pak je to zisk informací, a co je nejdůležitější, je přístup k lidem,“ uvedl Michal Pěchourem, vedoucí Centra agentních technologií z ČVUT.

Tomáš Pojar, první náměstek ministra zahraničí, tuto spolupráci vyzdvihuje taktéž: „Pokud by se to povedlo, je to daleko důležitější než vlastní výstavba, ostraha a fungování velmi malé základny jednoho radaru s malou obsluhou.“

Přínos brdským obcím

Do 22 brdských obcí má zamířit jeden a čtvrt miliardy korun. Z této částky mají být za čtvrt miliardy opraveny silnice a identickou částku dá stát na spolufinancování a tvorbu projektových dokumentací. Zbytek musí obce získat z národních a evropských dotačních programů.

„Připravujeme rekonstrukci základní školy, snad bychom měli na spolufinancování dostat příspěvek. Snad nám to pomůže v urychlení věcí, ale jinak to jsou záležitosti na roky,“ prohlásil starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.