Vládní koncepce jdou proti sobě: Nová klimatická politika s rozvojem jádra nepočítá

Praha - Ministerstvo životního prostředí nepočítá při koncepci nové klimatické politiky země s rozvojem jaderné energetiky. Dokument, který podle jejího misionáře, ministra životního prostředí Martina Bursíka, spatří světlo světa v září, tedy v době, kdy zveřejní výsledky analýz energetické koncepce ČR komise vedená předsedou Akademie věd Václavem Pačesem. Podle předběžných doporučení komise se Česko bez rozvoje jaderné energetiky neobejde, a to i kvůli závazkům na snižování produkce skleníkových plynů. Materiál ministerstva životního prostředí s odpečetěním Temelína ani Dukovan ale nepočítá.

„Stávající elektrárny Temelín a Dukovany jsou pro nás konstantami, nepočítáme s dalšími,“ uvedl Bursík. Zdůraznil, že Evropská unie nechává citlivé téma jaderné energetiky v diskusi o připravovaném energeticko-klimatickém balíčku stranou - zda jádro budou akceptovat, záleží na jednotlivých zemích EU. Základem pro novou českou koncepci snižování produkce skleníkových plynů má být podle Bursíka důraz na stranu spotřeby, nikoli výroby.

Vstříc závazkům k EU navrhuje ministerstvo spořit především v oblasti energetiky budov, průmyslu a zefektivnění stávajících zdrojů. Zaměřit by se Češi měli také na emise z veřejné dopravy. Škála opatření je podle Bursíka velice široká a cílem práce ministerstva na nové koncepci je ukázat, jaký potenciál ve snižování emisí Česko má.