První zájemci si mohou koupit telefon, který je „lepší než iPhone“

New York - Konečně telefon, který "porazí iPhone", to má být dle marketingu společnosti Apple iPhone 3G. Již od 8 hodin ráno (dle všech časových pásem) si zájemci z 21 zemí mohou zapnout krabičku, která kombinuje vlastnosti mobilního telefonu, web browseru a přehrávače médií. Je rozměrově o něco větší než jeho starší sourozenec a levnější. Základní cena začíná na 200 dolarech. Podmíněna je ale smlouvou s partnerským operátorem iPhone AT&T na dvouletý měsíční paušál 70 dolarů. Češi se mají dočkat v září, uvedení na trh plánují všichni domácí operátoři.

Recenze v americkém tisku se shodují, že hlavní výhodou iPhone 3G je rychlejší internet využívající sítě třetí generace. Stahování stránek je údajně dvakrát rychlejší než u původního modelu. Nový iPhone 3G se chlubí kvalitnější GPS navigací, lepším zvukem a synchronizací s kancelářskými aplikacemi.

Nové funkce si budou moci od pátku zdarma stáhnout i majitelé všech šesti milionů iPhonů první generace. Tento softwarový upgrade nazvaný iPhone 2.0 bude od stejného data k dispozici za deset dolarů i pro majitele přehrávače iPod Touch.

Novinka společnosti Apple, která předvedla svůj enterpreneurský talent s počítači iMac nebo přehrávači hudby iPod, by se podle odhadů firmy měla do konce roku dostat k deseti milionům uživatelů. Odhady se opírají nejen o Evropu a USA, ale i o nové trhy, jako je Hongkong, Japonsko nebo Nový Zéland, kde nadšení z očekávané novinky právě vrcholí. Na Novém Zélandu, kde se kvůli časovému posunu začne iPhone 3G prodávat nejdříve, stojí zájemci ve frontách už od úterý.

Telefon koupený ve Spojených státech bez smlouvy přijde na 599 (8 GB) nebo 699 (16 GB) dolarů. V přepočtu na české koruny se cena iPhonu pohybuje kolem 10 tisíc korun. Do konce roku jich chce Apple prodat zhruba 10 milionů

Vlastnit iPhone je „cool“ 

V České republice slibují iPhone všichni tři mobilní operátoři, prodej ale v dnes nezahájí. Podle neoficiálních informací nabídnou přístroj zřejmě v druhé vlně všichni současně. O2 a Vodafone již nabízí možnost registrace a odběr novinek týkajících se iPhone.

Odborníci očekávají, že po příchodu nového iPhone se objeví novinky i od dalších výrobců, kteří se snaží Apple následovat. Na americkém trhu k nim patří především společnost Samsung, která konkuruje přístrojem Instinct. Je o poznání levnější, nabízí některé funkce, které iPhone nemá, ale naopak postrádá rychlý internet.

Aleš Miklík v Událostech, komentářích řekl, že za šílenstvím lidí po iPhone je především výborná marketingová strategie firmy a zakladatele Apple Stevea Jobse, který dokáže prodat téměř cokoliv. „Také je to záležitost image, vlastnit iPhone,“ dodává. Objevují se dokonce případy, kdy ho lidé chtějí mít jako amulet na ochranu před zlými duchy.