Jeden formulář na daně a pojištění je „za dveřmi“

Praha - Vládní slib zjednodušit administrativu, pro komunikaci s úřady vyplňovat jen jeden formulář na výpočet daní, sociálního a zdravotního pojištění, nabírá jasnější obrysy. Další krok daňové reformy na sebe nechá čekat nejdéle rok a půl. Ministerstvo financí chce taky zrušit řadu daňových úlev i takzvanou superhrubou mzdu. Obyčejní lidé měli na připomínky k návrhům tři měsíce.

Chceme jednodužší systém pro placení státu a nechceme superhrubou mzdu - tak by se daly shrnout názory, které dorazily na ministerstvo financí.

„Jednoznačně ty návrhy směřují k tomu,aby se odvody vypočítávaly jen ze mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel. Superhrubou mzdu totiž někteří chápou jako zdanění peněz, které nikdy nedostali,“ popsal hlavní bolístky současných úprav náměstek ministra financí Peter Chrenko.

„Jakožto občan daním nejenom svůj skutečný příjem, ale daním i sociální a zdravotní pojištění, které mi bylo strženo z té mzdy a dokonce navíc i sociální a zdravotní pojištění, které za mě platí zaměstnavatel,“ nediví se požadavkům stěžovatelů ředitel daňového poradenství PWC David Borkovec

Ministerstvo proto přiznává, že v novém zákoně, který by měl platit od roku 2010 už superhrubá mzda zřejmě nebude. Změnit se má i systém placení daní a pojistného.

„Všechno bychom chtěli sjednotit na jeden formulář a platby na jeden bankovní účet,“ nasladil občany Chrenko.

Výrazné změny čekají i současný systém výjimek a daňových úlev. Těch je dnes víc než stovka, zůstat by ale měly jen ty, které podporují rodiny s dětmi, spoření na stáří, bydlení, výdaje na vzdělání a vědu a také neziskové organizace.