Dopravci budou žádat Topolánka o změny v mýtném a zavedení eura

Praha - Dopravci na svém dnešním jednání konkretizovali požadavky, se kterými v úterý půjdou za premiérem Mirkem Topolánkem. Žádat ho budou o přehodnocení zákazu pátečních jízd kamionů, zavedení refundací spotřební daně z nafty a slev na mýtné. Přidají i požadavek na přijetí eura.

Podle dopravců již „pohár přetekl“ a je nejvyšší čas, aby se vláda postavila k neutěšené ekonomické situaci silniční dopravy čelem a přijala razantní opatření. Na úterní schůzce proto chtějí Topolánkovi předložit čtyři body, které podle nich přispějí ke zlepšení podmínek českých dopravců.

Zástupci přepravců budou požadovat zrušení pátečního zákazu jízd kamionů, o jeho případném rozšíření na celý rok nechtějí ani slyšet. „Jednoznačně to znamená zhoršení již tak špatného ekonomického stavu českých dopravců. Nemá to oporu nikde v Evropě, nikde takový zákaz neexistuje. Je to v rozporu s předpisy, kterým podléhá práce osádek v mezinárodní silniční dopravě,“ zdůraznil v rozhovoru pro Českou televizi prezident ČESMAD Bohemia Vladimír Starosta. Zavedení zákazu považuje za populistický krok koaličních stran.

Provozovatelé silniční dopravy chtějí požadovat také snížení spotřební daně. Oproti minimu stanovenému Evropskou unií je podle nich daň v Česku zhruba o dvě koruny vyšší, a vláda tedy má pro snížení dostatečný manévrovací prostor. Snížení spotřební daně by alespoň částečně vykompenzovalo rychlý růst cen pohonných hmot.

Trnem v oku je přepravcům také mýtné. S jeho úplným zrušením by neuspěli, požadují proto alespoň zavedení slev. „Bereme si příklad z Francie a z Itálie, kde dostávají dopravci roční množstevní bonus ze zaplaceného mýtného,“ vysvětlil záměr Starosta.

Posledním bodem, se kterým dopravci za Topolánkem v úterý půjdou, bude žádost o stanovení termínu pro přijetí eura. Zavedení jednotné evropské měny by přepravců usnadnilo spolupráci se zahraniční klientelou a umožnilo jim vyhnout se negativním dopadům posilování české koruny.

Odvětví dopravy čelí podle přepravců celosvětové krizi. Problémy působí zejména zdražování ropy, které se promítá do cen pohonných hmot. Dopravci již proto vyšli v řadě zemí do ulic a blokovali důležité silnice. Největší stávky se strhly v Indii, protestovali již ale také například Španělé, Portugalci, Britové a výjimkou nebili ani Češi.