Krize na americkém trhu hypoték sníží světový hospodářský růst

New York - Současné turbulence na finančních trzích budou mít dopad na hospodářský růst ve světě. Své prognózy na příští rok již snížili Mezinárodní měnový fond i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Negativním vlivům neunikne ani Evropská unie.

OECD odhaduje letošní hospodářský růst Spojených států na 1,9 procenta, zatímco v květnu předpovídala 2,1 procenta. Eurozóna by měla růst o 2,6 procenta. Předcházející odhad přitom hovořil o 2,7 procentech. Krize na hypotéčním trhu ve Spojených státech otřásla finančními trhy po celém světě. Zanechala za sebou desítky zkrachovalých firem a množství lidí bez práce. Nyní hrozí recesí americké ekonomiky.

Fed se snaží podnikat kroky, které by měly vést k podpoření hospodářství. Na začátku srpna poskytl bankám půjčky, nyní zvažuje snižování úrokových sazeb. Bývalý viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip v dnešním Dobrém ránu zdůraznil, že nebezpečí upadnutí americké ekonomiky do recese je ale reálné: „Ta hrozba tady existuje, protože to, co začalo jako krize spíše finančního sektoru souvisejícího s hypotékami, zřejmě pokračuje a šíří se ekonomikou dál. Takže je otázkou, kde se to zastaví.“

Případná recese v USA by měla vážný dopad na hospodářství celého světa. Vliv na Českou republiku by sice nemusel být nijak významný, protože obchoduje s americkou velmocí jen velmi málo, všem následkům by se ale nevyhnula. Spojené státy jsou totiž klíčovým obchodním partnerem Evropské unie jako celku.

Přes všechny katastrofické prognózy je však podle Pilipa stále možné, že se americké hospodářství do recese nepropadne: „Já si pořád myslím, že ta dynamika světové ekonomiky, kterou nabrala v posledních letech, je poměrně silná a pokud dojde ke snížení úrokové sazby a případně k nějakým dalším krokům americké vlády, tak je pořád šance, že by ta korekce skončila.“